Ενέργεια

Μυτιληναίος: Το mega deal του Καναδά και η μονάδα Αλουμινίου στην Β.Αμερική - Τι δήλωσε ο πρόεδρος στο Globe and Mail

Μυτιληναίος: Το mega deal του Καναδά και η μονάδα Αλουμινίου στην Β.Αμερική - Τι δήλωσε ο πρόεδρος στο Globe and Mail
Η εικόνα του Ομίλου που έδωσε ο πρόεδρος για το 2023 με την συνέντευξή του στο καναδικό The Globe and Mail μετλα το μεγάλο deal
Σχετικά Άρθρα

Θα ξεπεράσουν άνετα το 1 δις. ευρώ τα EBITDA της Mytilineos το 2023, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Μπορεί αυτό να επιτευχθεί και άνετα», Πρόσθεσε ότι εντυπωσιακά α αναμένονται τα κέρδη από τις ανανεώσιμες και την πράσινη ενέργεια, που θα φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA.

Αναφερόμενος στην επένδυση στον Καναδά, τόνισε ότι από το 1,1 δισ. επιδοτούνται τα 300 εκατ, που σημαίνει ότι ο Όμιλος θα χρηματοδοτήσει την όλη επένδυση σε βάθος τετραετίας με 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση κατ' εκτίμηση. Το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος για το 2023 αναμένεται να ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο πλέον έγκριτο  μέσο του Καναδά The Globe and Mail και στον δημοσιογράφο ERIC REGULY,  EUROPEAN BUREAU CHIEF,  μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου κάπου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό, τι στην Ευρώπη. Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ:

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/545108/mytilinaios-me-apothikefsi-syndyazontai-ta-1-4gw-ston-kanada

 
Οι αποτιμήσεις του ομίλου

Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος τα τρέχοντα επίπεδα των αποτιμήσεων στα deals γίνονται 8-12 Χ ΕΒITDA των εταιρειών, στοιχείο που δείχνει και τη δυνατότητα αύξησης της κεφαλαιοποίησης, η οποία στην παρούσα φάση ξεπερνά τα 4 δισ και παίζει 4Χ/ΕΒΙTDA. Αντίστοιχα για τον τομέα των ΑΠΕ, η αποτίμηση σε σχέση με το EBITDA είναι 12Χ και όπως ο ίδιος είπε, έχει δεχθεί συμβουλές από επενδυτικούς φορείς να αποσχίσει τον κλάδο, πράγμα στο οποίο δεν συμφωνεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA του 2022 ανήλθαν σε 823 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 130% σε σχέση με το 2021 που ήταν στα 539 εκατ. ευρώ. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο κ. Μυτιληναίος άσκησε αυστηρή κριτική ως πρόεδρος της Eurometaux στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ΗΠΑ με το IRA ''έβαλαν'' τα λεφτά στο τραπέζι. Η Ευρώπη απάντησε σε αυτό με ένα καλογραμμένο ευχολόγιο, που δεν συγκινεί τους Ευρωπαίους επενδυτές και ειδικά την ενεργοβόρο βιομηχανία, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η μια μετά την άλλη μεταφέρουν την έδρα και τη δραστηριότητά τους στη Β. Αμερική και την Άπω Ανατολή».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος του αερίου στην Ευρώπη είναι πέντε φορές υψηλότερο από την Αμερική, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα εκεί κοστίζει 20 δολ/MWh. Ο Καναδάς ακουλούθησε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην χάσει επενδύσεις, είπε ο κ. Μυτιληναίος και ανέφερε ως παράδειγμα το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα φτιάξει η Mytilineos στον Καναδά, μια επένδυση ύψους 1,1 δις. ευρώ που θα επιχορηγηθεί σε ποσοστό 30%, ανεβάζοντας το IRR της εταιρείας κατά 2-2,5 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η εταιρεία δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. H πορεία του ομολόγου του, όμως από την άλλη πλευρά, έχει ουσιαστικά προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η απόδοση είναι μόλις στις 160 μονάδες βάσης, με το swap στις 180. Και αυτό γιατί η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA για το 2022 ήταν κάτω από 1, με όριο αξιολόγησης το 1,5.

Ο κλάδος των ΑΠΕ και οι μηδενικές τιμές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των επενδύσεων σε ΑΠΕ και στον κίνδυνο των μηδενικών ή και αρνητικών τιμών, τονίζοντας ότι όσες μονάδες ΑΠΕ δεν έχουν συμβολαιοποιημένες ταρίφες (feed in) ή PPAs, θα υποστούν μεγάλη ζημιά. Πρόσθεσε επίσης για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών ότι η μείωση των τιμών στα πάνελς δεν έχει προσεγγίσει τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ότι, η μεγαλύτερη σημασία για την κατασκευή αυτών των έργων είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση και παραδοσή τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μια λελογισμένη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος είναι η ρευστοποίηση υπεραξιών από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και η επένδυση σε ΑΠΕ που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Αυτή η στρατηγική προφυλάσσει από το ενδεχόμενο υπερπροσφοράς που μπορεί να δημιουργηθεί μελλοντικά.

Αναφορά έγινε επίσης στην πρωτοποριακή θέση της εταιρείας για τον κλάδο της αποθήκευσης στην Μεγάλη Βρετανία, όπου διαθέτει τα δύο μεγαλύτερα έργα, ενώ αναμένει τον πρώτο διαγωνισμό στην εγχώρια αγορά, που σύμφωνα με πληροφορίες του WEN θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου,καθώς διαθέτει άδειες 1.000 MW.


Το πράσινο αλουμίνιο

Σε ότι αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι μεγαλύτερη «μπαταρία» της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η Αλουμίνιον της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι οι μπαταρίες δυστυχώς αργούν πολύ και θα χρειαστούν 15-20 χρόνια για νά έχουμε ολοκληρωμένη υποδομή αποθήκευσης για το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Αναφερόμενος ακόμη στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης της Αλουμίνιον μετά τη λήξη του συμβολαίου με τη ΔΕΗ μετά το 2023, είπε ότι η εταιρεία θα διαμορφώσει ένα καλάθι προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ μόνο το 10-20% των αναγκών της θα καλύπτεται πιθανώς με κάποιο συμβόλαιο από τη ΔΕΗ. Το αλουμίνιο είναι ο κατεξοχήν κλάδος, ο οποίος προσφέρεται για την απανθρακοποίηση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που παρέχει ο IRA στις ΗΠΑ για κίνηση στις ΗΠΑ, στοιχείο που επιβεβαιώθηκε και από την συνέντευξή του στο καναδικό μέσο.


Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Αναφορικά με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, εκτίμησε ότι το χειμώνα που πέρασε, η Ευρώπη ήταν απλώς τυχερή και ότι ο κίνδυνος νέας ανόδου των τιμών είναι ακόμη ορατός, προσθέτοντας πάντως ότι η Μytilineos δεν επηρεάζεται από τις δικαυμάνσεις των τιμών των ενεργειακών commodities, λόγω του μεγέθους της και της δομής της στρατηγικής του.

Προανήγγειλε σύντομα την εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου Αγ. Νικόλας 2, ισχύος 826 MW ,σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο που θα μπαίνει πρώτο στην αγορά και θα βγαίνει τελευταίο και θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης