Ενέργεια

Montel: Κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης στο LNG οι ΗΠΑ και τον Μάιο

Montel: Κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης στο LNG οι ΗΠΑ και τον Μάιο
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, με 7,2 bcm ή σχεδόν το 47% των συνολικών εισαγωγών τον Μάιο

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη και την Τουρκία έφτασαν τον τέταρτο υψηλότερο μηνιαίο όγκο που έχει καταγραφεί τον Μάιο στα 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με επικεφαλής τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία παρακολούθησης πλοίων Kpler.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, οι εισαγωγές LNG του Μαΐου ήταν 11% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, με τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μηνιαίως να εισάγονται από τον Νοέμβριο του 2022.

Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι συνολικές εισαγωγές LNG στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση στα 78 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, λόγω της αυξημένης ικανότητας επαναεριοποίησης, κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία, εν μέσω της χαμηλής ζήτησης από την Ασία λόγω της υποτονικής κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.

Οι γαλλικές εισαγωγές έφτασαν σχεδόν τα 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Μάιο, καθώς αναπλήρωσαν τα αποθέματα υπόγειων αποθηκευτικών χώρων που είχαν εξαντληθεί τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός μήνα ακρωτηριαστικών απεργιών λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που εμπόδιζε τα τερματικά.

Η Ευρώπη έχει στραφεί στο LNG ως τη μοναδική της μεγαλύτερη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις μειωμένες προμήθειες αγωγών από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG πρόκειται να παραμείνουν ισχυρές σε τρέχοντα επίπεδα τιμών 22-32 EUR/MWh, αλλά η περιοχή κινδυνεύει να χάσει την προσφορά στην Ασία εάν οι τιμές πέσουν περαιτέρω

Εξάρτηση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, με 7,2 bcm ή σχεδόν το 47% των συνολικών εισαγωγών τον Μάιο, το υψηλότερο μερίδιό τους μέχρι στιγμής το 2023. Η χώρα είναι ο κύριος προμηθευτής υγρού καυσίμου από τον Οκτώβριο του 2021.

Το Κατάρ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της περιοχής τον Μάιο, παραδίδοντας περισσότερα από 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 13,7% του συνόλου του περασμένου μήνα, έδειξαν τα στοιχεία.

Η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής, με σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 13,4% του συνόλου, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απογαλακτιστεί από την ενέργεια της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης