Τελευταία Νέα
Ενέργεια

HEPI: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση στην τιμή λιανικής ενέργειας τον Μάιο - Πτώση 11%

HEPI: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση στην τιμή λιανικής ενέργειας τον Μάιο - Πτώση 11%
Η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 24,93 λεπτά/KWh και ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο των 15 χωρών της Ευρωζώνης

Στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των τιμών λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο και έφθασε στο 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μελέτη HEPI που καταγράφει τις τιμές λιανικής σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.  

Έτσι η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 24,93 λεπτά/KWh και ήταν χαμηλότερη από το μέσο όρο των 15 χωρών της Ευρωζώνης που ανήλθε σε 29,98 λεπτά/KWh. Ωστόσο σε όρους αγοραστικής δύναμης με βάση δείκτη που έχει διαμορφωθεί για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και συγκριμένα στο 30,28 έναντι μέσου όρου 27,36.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές για τον Ιούνιο είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον Μάιο ενώ σε ότι αφορά τις τιμές του Ιουλίου που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουνίου φαίνεται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερες αφού θα ενσωματώσουν τη μείωση τη τιμής στην Αγοράς Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη DAM τον Απρίλιο ήταν στα 120,44 ευρώ/MWh, ενώ τον Μάιο μειώθηκε στα 105 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου κινείται αρκετά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Έτσι η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού το πρώτο επταήμερο του Ιουνίου είναι στα 82,78   ευρώ/MWh.

'Αρση μέτρων

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εξέλιξη των τιμών λιανικής σχετίζεται άμεσα και με τη διατήρηση ή όχι των μέτρων που είχαν λάβει τους προηγούμενους μήνες οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των πολιτών έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Σε κάποιες από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης τα μέτρα αυτά ήρθησαν με αποτέλεσμα την απότομη άνοδο των τιμών όπως για παράδειγμα στη Ρίγα όπου οι τιμές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν κατά 16% μετά το τέλος του μηχανισμού αντιστάθμισης στη Λετονία.

Αύξηση σημειώθηκε επίσης στο Βελιγράδι (7%) και στο Ελσίνκι (4%) λόγω της επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%, στη Μαδρίτη και τη Λευκωσία.

Αντίθετα στην Αθήνα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση από όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης (11%). Όπως αναφέρει η μελέτη στην Αθήνα, οι τιμές λιανικής του ρεύματος παρουσίασαν σημαντική πτώση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το κράτος διατήρησε τις επιδοτήσεις παρά τη συνεχή πτώση των τιμών στη χονδρική αγορά. Μάλιστα η μελέτη σημειώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει τα μέτρα στην αγορά έως το τέλος του έτους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παράτεινε τα μέτρα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις χθες εξέπεμψε «σήμα τέλους» των ειδικών παρεμβάσεων στις αγοράς ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης

Μείωση σημειώθηκε επίσης στην Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη,  το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και την Πράγα.

Πάντως όπως σημειώνεται στη μελέτη HEPI τον Μάιο, οι τιμές των τελικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν κατά μέσο όρο σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα του Απριλίου γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος μιας πτωτικής πορείας της αγοράς που καταγράφηκε τους 6 προηγούμενους μήνες. Η συνολική μείωση που καταγράφηκε σε όλη την Ευρώπη είναι 22% σε σύγκριση με η κορυφή που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

 

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης