Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Έκδοση τιμολογίων χωρίς την έγκριση της ΡΑΕ για το ύψος του Wacc

ΔΕΣΦΑ: Έκδοση τιμολογίων χωρίς την έγκριση της ΡΑΕ για το ύψος του Wacc
Την Δευτέρα 3 Ιουλίου  η πρώτη δημοπρασία για δέσμευση δυναμικότητας το 2024

 Στην έκδοση τιμολογίων για τη δέσμευση δυναμικότητας στα τρία σημεία εισόδου- εξόδου του συστήματος φυσικού αερίου το έτος 2024 προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από τη ΡΑΕ για το ύψος του Wacc που αποτελεί βασική παράμετρο για τον προσδιορισμό του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου και των τιμολογίων, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τα τιμολόγια έχουν αναρτηθεί από το Σάββατο 3 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των χρηστών όπως και η ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης δημοπρασίας για δέσμευση δυναμικότητας το 2024, την Δευτέρα 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ η ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας είναι δεσμευτική για τους Διαχειριστές όλης της Ευρώπη.

Ως εκ τούτου έπρεπε να οριστεί και να γνωστοποιηθεί στους χρήστες, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης και το αντίστοιχο τιμολόγιο για το κάθε ένα από τα τρία σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Νέα Μεσημβρία και Αγ. Τριάδα). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα τιμολόγια έλαβαν υπόψη τους το Wacc που προτείνει ο Διαχειριστής στην εισήγησή του προς τη ΡΑΕ για την ρυθμιστική περίοδο 2024-2027 και το οποίο προσδιορίζεται στο 9,14%.

Η ΡΑΕ δεν έχει  προχωρήσει στην έγκριση της πρότασης του ΔΕΣΦΑ κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες δεν συναινεί σε αυτό το ύψος αλλά σε ένα ποσοστό πάνω από το 7,44% που έκλεισε στο τέλος του 2022 και σε κάθε περίπτωση κάτω από 8%. Η  διαφορά σε σχέση με το ύψος του Wacc της προηγούμενης ρυθμιστικής περιόδου, σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ οφείλεται καθαρά στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Τροποποίηση

Η μονομερής έκδοση τιμολογίων από το ΔΕΣΦΑ περιπλέκει τα πράγματα σε σχέση με την τελική διαμόρφωση των τιμολογίων. Εάν η ΡΑΕ εκδώσει απόφαση για το ύψος του Wacc πριν την έναρξη της δημοπρασίας της 3ης Ιουλίου η διαχείριση του ζητήματος εκτιμάται ότι είναι απλή, αφού ο ΔΕΣΦΑ θα χρειαστεί απλώς να τροποποιήσει τα τιμολόγια.

Στην περίπτωση που η απόφαση καθυστερήσει πέραν της 3ης Ιουλίου, αρμόδιοι παράγοντες μιλάνε για μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση με άγνωστες πτυχές ως προς τη διαχείρισή της. Υπό αυτή την έννοια κάποια ερμηνεύουν την απόφαση του ΔΕΣΦΑ και ως προσπάθεια πίεσης προς την αρμόδια Αρχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο ΔΕΣΦΑ στην εισήγησή του προς τη ΡΑΕ για τον υπολογισμό των τιμολογίων έχει προτείνει μια νέα μεθοδολογία. Η προσέγγιση του προτείνει ορίζει διακριτό και ενιαίο τιμολόγιο για όλες τις εισόδους και τις εξόδους του Συστήματος, καθώς και διακριτό τιμολόγιο LNG για την Εγκατάσταση ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, σύμφωνα με το Διαχειριστή, υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες αγοράς και αναφέρει ως παράδειγμα το γεγονός ότι μετατρέπεται σε εξαγωγική χώρα και τον κρίσιμο ρόλο της Ρεβυθούσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης