Ενέργεια

Τα 50 δισ. δολάρια έφτασαν οι επιδοτήσεις ενέργειας στη Βρετανία σε έξι μήνες

Τα 50 δισ. δολάρια έφτασαν οι επιδοτήσεις ενέργειας στη Βρετανία σε έξι μήνες
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανέφερε το κόστος σε 41,2 δισεκατομμύρια λίρες για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Reuters

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη 8/6 ότι έχει καταβάλει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια λίρες (50 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ενεργειακές επιδοτήσεις από τότε που άρχισε να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ της έναρξης των προγραμμάτων τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο, σχεδόν 21 δισεκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα Εγγύηση τιμών ενέργειας (EPG) που υποστηρίζει τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς τους, είπε η κυβέρνηση.

Άλλα 12 δισεκατομμύρια λίρες καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Υποστήριξης Λογαριασμών Ενέργειας, το οποίο πρόσφερε πληρωμές 400 λιρών στα σπίτια στους λογαριασμούς τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί έλαβαν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια λίρες στο πλαίσιο του Σχεδίου Ελάφρυνσης του Ενεργειακού Λογαριασμού και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο λίρες δαπανήθηκαν σε άλλα προγράμματα, ανέφερε το υπουργείο Επιχειρήσεων.

Το κόστος των επιδοτήσεων συνέβαλε στη διόγκωση του δημόσιου δανεισμού της Βρετανίας από τότε που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανέφερε το κόστος σε 41,2 δισεκατομμύρια λίρες για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.

Οι επιδοτήσεις EPG για τα νοικοκυριά πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο καθώς οι ρυθμιζόμενες τιμές πέφτουν κάτω από το επίπεδο του ανώτατου ορίου.
Η υποστήριξη για τις επιχειρήσεις έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2024.

Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι μέρος της χρηματοδότησης για τις ενεργειακές επιδοτήσεις θα προέλθει από έναν λεγόμενο απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς ενέργειας, ο οποίος αναμενόταν να συγκεντρώσει σχεδόν 26 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι τον Μάρτιο του 2028.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης