Ενέργεια

HE: Στο τέλος του 2024 η απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη -1 GW ο στόχος για τις ΑΠΕ το 2025

HE: Στο τέλος του 2024 η απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη -1 GW ο στόχος για τις ΑΠΕ το 2025

Ανδρ.Σιαμισιής: Tο 2023 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος στην ιστορία του ομίλου

 

Σχετικά Άρθρα
Εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024 αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικής γεώτρησης στα δυο ερευνητικά block Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, την εκμετάλλευση των οποίων έχουν η αμερικανική Exxon σε κοινοπραξία με την HellenIQ Energy.

Επί του παρόντος γίνεται αξιολόγηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που έχουν ληφθεί, ενώ υλοποιούνται και τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές προκειμένου να βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

Αυτό δήλωσαν μέλη της διοίκησης της HellenIQ Energy κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call με τους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023. Μάλιστα κατεβάζοντας το πήχη των προσδοκιών για άμεση διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης, που όπως τόνισε τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ακόμη και αν ληφθεί θετική απόφαση το τέταρτο τρίμηνο του 2024 θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας.

Πάντως η HellenIQ Energy έχει ολοκληρώσει η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε τρεις θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών στις δυο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη και η επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΠΕ: 356 MW η εγκατεστημένη ισχύς

Σε ότι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ, η HELLENiQ Renewables κατά τη διάρκεια του 2023 επιτάχυνε σημαντικά τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και έτσι σήμερα η πράσινη εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 356 MW, ενώ σταδιακά και έως το τέλος του έτους προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία έργα ισχύος επιπλέον 260 MW που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο ο όμιλος θα επιτύχει εύκολα τους στόχους του 1 GW εγκατεστημένης ισχύος εντός του 2025 και 2 GW έως το 2030, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην υλοποίηση έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας στο pipeline της εταιρίας το οποίο ανέρχεται σε 4,3 GW, αλλά και παρακολουθώντας πιθανές ευκαιρίες εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του ομίλου ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy Ανδρέας Σιαμισιής τόνισε ότι το 2023 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος στην ιστορία του ομίλου γεγονός που αποδίδεται και στα υψηλά margins προβλέποντας ότι για το 2024 δεν θα παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα αν και όπως είπε είναι αισιόδοξος για την πορεία τους τα 2-3 επόμενα χρόνια.

Μέρος της λύσης οι υδρογονάνθρακες

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σιάμισιης στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης σημειώνοντας ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης, πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα και παράλληλα πρέπει να υπάρχουν καθαρά μηνύματα από τις πολιτικές ηγεσίες ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τομέα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «σταδιακή αλλαγή στην μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση για τον κλάδο ενέργειας με μια στροφή στο ρεαλισμό».

Ενδεικτικό του νέου κλίματος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HellenIQ Energy είναι το συμπέρασμα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά τόσο καθαρά στην πρόσφατη COP28, ότι οι ακραίες μη-εφαρμόσιμες λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, λειτουργούν αρνητικά όσον αφορά το περιβάλλον, καθώς αποτρέπουν επενδύσεις βελτίωσης στους υφιστάμενους κλάδους ενέργειας που θα είχαν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ επηρεάζουν αρνητικά και το κόστος ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η HellenIQ Energy στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 150-200 ατόμων τα οποία θα αντικατασταθούν με αντίστοιχο αριθμό νεότερου προσωπικού με διαφορετικές δεξιότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης η μείωση του κόστους είναι ένα στοιχείο αυτών των αλλαγών στο προσωπικό αλλά ο κρισιμότερος παράγοντας είναι η ενίσχυση του ομίλου με νεότερα άτομα νέων δεξιοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης