Ενέργεια

Ποιος θα πάρει την Elpedison;

Ποιος θα πάρει την Elpedison;

Μετά το Πάσχα οι εξελίξεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» 14 Απριλίου, στην αγορά ηλεκτρισμού όπου η Helleniq Energy, δραστηριοποιείται  από κοινού με την ιταλική Edison εδώ και μια 15ετία, θα υπάρξει εξέλιξη.


Οι δύο εταιρίες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2009 μέσω της κοινής εταιρίας
Elpedison,  η οποία λειτουργεί σήμερα 2 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής  φυσικού αερίου, μία στη Θεσσαλονίκη (400 MW) και μία στη Θίσβη Βοιωτίας (420 MW), δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κατέχοντας την 3η θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών (μετά την Mytilineos και την Ηρων), όπως και στην προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και στην  εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Κατέχει επίσης άδεια για μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη και άδεια για FSRU στα ανοιχτά του θερμαϊκού κόλπου.

Τα δύο αυτά επενδυτικά σχέδια και κυρίως η άδεια για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που η Elpedison  έλαβε από τη ΡΑΑΕΥ το 2019 φαίνεται να προκάλεσαν τις πρώτες ρωγμές στις σχέσεις των δύο μετόχων  καθώς δεν υπήρξε κοινός τόπος μέχρι σήμερα για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης. 

Εδώ και κάποιους μήνες η Helleniq Energy, φέρεται  να έθεσε ζήτημα «διαζυγίου» διεκδικώντας από τον έτερο μέτοχο, τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

Μετά από ένα κύκλο διερευνητικών επαφών στις οποίες η πλευρά της Helleniq Energy, έκανε ξεκάθαρο ότι επιδιώκει μια αυτόνομη ανάπτυξη στον κλάδο, οι πληροφορίες φέρουν την ελληνική εταιρία να προχωράει αμέσως μετά το Πάσχα σε επίσημη διεκδίκηση του 50% που κατέχουν οι Ιταλοί στην Elpedison.

H Helleniq Energy θα ενεργοποιήσει οψιόν της σύμβασης μετόχων που προβλέπει ότι όταν ο ένας μέτοχος υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του 50% o άλλος, εν προκειμένω η Edison, είναι υποχρεωμένoς είτε να την κάνει αποδεκτή είτε να υποβάλει αντιπροσφορά.

Υπό αυτή την έννοια το διαζύγιο θεωρείται προεξοφλημένο. Από το πόσα λεφτά είναι διαθέσιμος να προσφέρει ο κάθε μέτοχος θα κριθεί και σε ποιον θα καταλήξει ο πλήρης έλεγχος της εταιρίας.

H Edison πάντως δεν φαίνεται να επιθυμεί αποχώρηση από την ελληνική αγορά, όπου δραστηριοποιείται πάνω από μια 20ετία (είναι συνεταίρος της ΔΕΠΑ στον αγωγό IGB και στον αγωγό ΙΤGI αλλά και στο project του αγωγού  East Med) και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι της ιταλικής εταιρίας «νιώθει σαν το σπίτι της». 

Αντιθέτως φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις, στρατηγική που η Edison ακολουθεί και στην ιταλική αγορά, όπου μέσα σε 2 χρόνια κατασκεύασε 2 υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου 800 MW έκαστη, μία στην Βενετία και μία στην Καζέρτα.

Ανεξαρτήτως πάντως από το σε ποιον από τους 2 μετόχους θα καταλήξει η Elpedison για να σταθεί στην αγορά θα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες για να προλάβει τους ανταγωνιστές της, επενδύοντας στους τομείς δραστηριότητά της. 

Η Mytilineos έχει ήδη κατασκευάσει και θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία την νέα μονάδα  826 MW της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκεται τόσο η μονάδα των ομίλων ΓΕΚ- Τέρνα- Motor Oil στην Κομοτηνή (877 MW)  όσο και των ΔΕΗ- ΔΕΠΑ- Ομιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη (840 MW).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης