Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Συνομιλίες με ExxonMobil για την προμήθεια LNG  με φόντο την αναζήτηση πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα (Οffshore)  

Τουρκία: Συνομιλίες με ExxonMobil για την προμήθεια LNG  με φόντο την αναζήτηση πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα (Οffshore)   
Τρεις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα στην ατζέντα της χώρας φέτος

Η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να απογαλακτιστεί από την εξάρτησή της από το ξένο φυσικό αέριο και να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας της, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με τον  αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil  σύμφωνα με το offshore. Σε μια αποστολή να επεκτείνει το ενεργειακό της μείγμα ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια παραγωγή, η χώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητες στο πετρέλαιο παράλληλα με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει τον ενεργειακό μετασχηματισμό με πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η αναζήτηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Τουρκίας ενισχύθηκε με το άνοιγμα της πρώτης υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας και την έναρξη ενός γιγαντιαίου έργου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Νωρίτερα φέτος, αποκαλύφθηκαν σχέδια για επιτάχυνση της εξερεύνησης σε τρεις τοποθεσίες, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 για την παραγωγή προϊόντων μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές εφοδιασμού στον ενεργειακό χώρο. Για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον τρεις ακόμη γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται στην ατζέντα της χώρας φέτος.

 
Ενεργειακός εφοδιασμός

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού χωρίς να εξαρτάται από μία μόνο πηγή ενεργειακού εφοδιασμού, η Türkiye βρίσκεται σε συνομιλίες με την ExxonMobil για 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χώρα εισάγει σήμερα σχεδόν το σύνολο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, επομένως, η ιδέα πίσω από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις είναι να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού χωρίς να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή. Εάν η μακροπρόθεσμη συμφωνία εξαλειφθεί, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να κλείσει μια νέα δεκαετή συμφωνία προμήθειας LNG στο ενεργητικό της.

Ενώ εργαζόταν για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με επιλογές αγοράς φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές, ο Alparslan Bayraktar, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, τόνισε: «Πρέπει να αγοράζουμε φυσικό αέριο από κάπου για ασφάλεια εφοδιασμού. Αυτό μπορεί να είναι  οι επιλογές Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν ή LNG. Πρέπει να αξιολογήσουμε από ανταγωνιστική σκοπιά».

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στην Τουρκία να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας με τον δυτικό κόσμο, αποδυναμώνοντας τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Bayraktar επισημαίνει ότι η Türkiye συνεργάζεται με τη Ρωσία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας, ενώ η Νότια Κορέα και η Ρωσία έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για ένα παρόμοιο πυρηνικό έργο στη Μαύρη Θάλασσα.

 Κρίνοντας από αυτό, η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να γυρίσει την πλάτη της στη Ρωσία, όπως έκαναν ορισμένες χώρες, αντίθετα, η συνεργασία τους είναι έτοιμη να αναπτυχθεί, αν και σε διαφορετικούς τομείς, όπως η πυρηνική ενέργεια. Ενώ η Türkiye παράγει και επεξεργάζεται φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και πετρέλαιο στα νοτιοανατολικά, η Bayraktar επιβεβαιώνει ότι θα πραγματοποιηθούν εργασίες γεώτρησης για την αναζήτηση πετρελαίου παράλληλα με φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα στα τέλη του τρέχοντος έτους. Αυτά τα έργα θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού; Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε σε κάθε περίπτωση.

 Ενώ υπογράμμισε ότι το πετρέλαιο που παράγεται από την TPAO και τον ιδιωτικό τομέα πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να γίνει μια χώρα που παράγει 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ο Bayraktar σημείωσε: «Μιλάμε πάντα για φυσικό αέριο, αλλά ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε ένα ερευνητικό πηγάδι στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία πιστεύουμε ότι δείχνει σημάδια πετρελαίου, μέσα σε λίγους μήνες την επόμενη περίοδο».

 
Αύξηση παραγωγής

Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είναι σήμερα 3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που είναι αρκετό για περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η Τουρκία σχεδιάζει να φτάσει τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για να παραδώσει οικιακό φυσικό αέριο σε περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 16 εκατομμύρια άτομα εάν ο πληθυσμός των νοικοκυριών είναι τέσσερα. Ο τρέχων ενδιάμεσος στόχος είναι να επιτευχθούν 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως γύρω στον Μάιο. Στη συνέχεια, το σχέδιο είναι να αυξηθεί η ημερήσια πρόβλεψη παραγωγής στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στη Φάση 2 και Φάση 3.

 Καθώς οι νέες ανακαλύψεις αναμένεται να αυξήσουν τα αποθέματα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya, το γεωτρύπανο Abdülhamid Han αναμένεται να μεταβεί στη Μαύρη Θάλασσα σύντομα για να αναζητήσει περισσότερους υδρογονάνθρακες. Ο Bayraktar, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί μια στρατηγική που βασίζεται στην ποικιλομορφία των πόρων επενδύοντας τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξηγεί ότι η χώρα έχει πολύπλευρους στόχους όπως «διασφάλιση ασφάλειας εφοδιασμού, προσιτό κόστος, επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών και επίτευξη ενέργειακης ανεξαρτησίας."

 Επιπλέον, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας είναι ανένδοτος ότι η ταχεία επέκταση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία και στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας τη ραχοκοκαλιά της απεξάρτησης της ενεργειακής βιομηχανίας από άνθρακα. Επί του παρόντος, η χώρα καταναλώνει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

 Ο Bayraktar διευκρίνισε ότι: «Η ενεργειακή αυτάρκεια της Τουρκίας υπερέβη πρόσφατα το 30%. Αυτή η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης προσέγγισης που περιλαμβάνει τόσο την εξερεύνηση όσο και την παραγωγή υδρογονανθράκων και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη δημιουργία εγχώριων εναλλακτικών λύσεων για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου».


Εργοτάξιο πυρηνικής ενέργειας 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, η χώρα φιλοξενεί επί του παρόντος ένα γιγάντιο εργοτάξιο πυρηνικής ενέργειας, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, πλατφόρμες που επιτρέπουν το περιφερειακό εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου, περίπου 80 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενεργειακά έργα, ένα από τα μεγαλύτερα πεδία σπάνιων γαιών και ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

 Ως αποτέλεσμα, ο Bayraktar σκιαγράφησε την ανάγκη για μια συλλογική και ολιστική προσέγγιση της ενέργειας που θα προσφέρει στη χώρα ένα ανθεκτικό εθνικό ενεργειακό σύστημα, χάρη σε ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και φιλόδοξους στόχους ενεργειακής απόδοσης.

 Καθώς η συνεχιζόμενη επένδυση της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να θεωρηθεί αμφισβητήσιμη στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκκλήσεων για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, υπογράμμισε: «Δεν είναι ούτε δυνατό ούτε λογικό να εγκαταλείψουμε ξαφνικά τα ορυκτά καύσιμα χωρίς να δημιουργήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε την ευημερία του λαού μας. και να διατηρήσουμε την παγκόσμια ανταγωνιστική μας θέση.

«Μια μετάβαση που αγνοεί τα γεγονότα θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη μέσω σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υποστήριξη για καθαρούς μηδενικούς στόχους και να μετατρέψει τη μεταβατική περίοδο σε χαμένη ευκαιρία».

Εκτός από τις επιχειρήσεις στις χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της, η Türkiye σκοπεύει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στη Σομαλία πριν από το τέλος του 2024, κάτι που αναμένεται να της επιτρέψει να διεξάγει δραστηριότητες γεώτρησης βαθέων υδάτων για εξερευνητικούς σκοπούς το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης