Οριζόντιες επιδοτήσεις για νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις έως 45 KVA και φοροελαφρύνσεις για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις περιλαμβάνει το πλέγμα μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την συγκράτηση των τιμών από τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.
Το βασικό σενάριο αναφέρεται σε ορίζοντα τριμήνου Δεκέμβριος 2024- Φεβρουάριος 2025, αν και η εφαρμογή των μέτρων θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση. Το συνολικό πακέτο μέτρων κοστολογείται σε μια πρώτη ανάλυση που έχει γίνει στα 100 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος κάτω των 35 ΚVΑ εργαστήρια, φούρνοι, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που οι τελικές τιμές να μην υπερβαίνουν τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Το ακριβές ύψος θα οριστικοποιηθεί μετά την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων Δεκεμβρίου, την 1η του ίδιου μήνα.
Το ύψος των Φοροελαφρύνσεων
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτό που το επιτελείο του ΥΠΕΝ επεξεργάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών είναι έμμεση επιδότηση με την μορφή φοροελάφρυνσης προκειμένου να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί περί κρατικών ενισχύσεων. Το ύψος της φοροαπαλλαγής κερδών θα καθοριστεί σε επίπεδα που να αντιστοιχεί στο 22% του κόστους ρεύματος της περιόδου που θα είναι σε ισχύ τα μέτρα στήριξης.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι να μην βρεθεί να επιδοτεί εταιρίες που ρευματοκλέβουν, αφού το φαινόμενο δείχνει να είναι εκτεταμένο σε κάποιους κλάδους αυτής της κατηγορίας. Ζήτημα παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας για τις μικρές επιχειρήσεις δεν τίθεται αφού μπορεί να αξιοποιηθεί ο κανόνας “De minimis” (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) που επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ μέσα σε διάστημα 3 ετών ανά επιχείρηση.
Πως θα γίνονται οι αιτήσεις
Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διπλο-ενισχύσεων οι επιδοτήσεις σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων θα δοθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με την παράλληλη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τις σωρευτικές ενισχύσεις που έχει λάβει ώστε να φαίνεται εάν έχει καλυφθεί το όριο του “De minimis” και επίσης βεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ που να πιστοποιεί την ¨καθαρή” λειτουργία του μετρητή του και την αντιστοίχιση του με το ΑΦΜ ώστε να αποκλειστούν όσοι ηλεκτροδοτούνται παράνομα.
Τα έσοδα για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων επιδοτήσεων θα προέλθουν από την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ,με το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο να επιδιώκει την κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση, ώστε να μην προκαλέσει νέες δυσλειτουργίες στην αγορά. Το τελικό κόστος σε κάθε περίπτωση θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες, με τους αναλυτές πάντως να προβλέπουν ακόμη υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, κάνοντας λόγω για μια "τέλεια καταιγίδα”.
Oι αβεβαιότητες της συγκυρίας
Τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται με ρυθμούς ταχύτερους από τους συνηθισμένους, ο χειμώνας μπαίνει με μεγαλύτερη ένταση σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο , ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και τα ρωσικά συμβόλαια διαμετακόμισης λήγουν στο τέλος του έτους.
Επιπλέον οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Gazprombank που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 20 Δεκεμβρίου, εξέλιξη που θα επηρεάσει την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης και τις τιμές φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι η εκτίναξη της τιμής του ΤΤF μέχρι και στα 49 ευρώ/μεγαβατώρα με την Goldman Sachs να επισημαίνει ότι εάν επαληθευτούν μια σειρά από αρνητικές προβλέψεις για την αγορά, όπως για παράδειγμα να υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα έργα LNG, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και τα 77 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η μέση τιμή ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώνεται το Νοέμβριο (έως τις 29) στα 138,95 ευρώ/μεγαβατώρα κατά 51,8% υψηλότερα από αυτή του Οκτωβρίου (91,51 ευρώ) χωρίς να έχει εσνωματωθεί σε αυτή η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που περνάει στην ελληνική αγορά με ένα μήνα καθυστέρηση.
www.worldenergynews.gr