
Υπογειοπούνται 13,2 χλμ. του καλωδίου
Ξεμπλέκει το καλώδιο που θα διασύνδεει τα ΚΥΤ Λάρυμνας και Αλιβερίου. Πρόκειται για ένα από τα τρία έργα (μαζί με το ΚΥΤ Αργυρούπολης και το ΚΥΤ Κορίνθου – Αττικής) τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και την αποφυγή τοπικών διακοπών ή και, αναλόγως των συνθηκών, ολικού blackout.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, εγκρίνοντας την αλλαγή χάραξης ώστε να ξεπεραστούν εμπλοκές με την τοπική κοινωνία αλλά και υπογειοποιήσεις τμημάτων του ώστε να προστατευθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ουσιαστικά αφορά την κατασκευή και λειτουργία της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υπερυψηλής Τάσης 400 kV ΚΥΤ Αλιβερίου – Σύστημα ΚΥΤ Λάρυμνας - ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου , μήκους περίπου 70,2 χιλιομέτρων καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν στη διάνοιξη στοιχειωδών δασικών δρόμων. Η εν λόγω Γραμμής Μεταφοράς ρεύματος είναι διπλού κυκλώματος και περιλαμβάνει εναέριο τμήμα (περίπου 57 χιλιομέτρων), καθώς και υπόγειο και υποβρύχιο τμήμα. To μήκος της υποβρύχιας όδευσης θα είναι περίπου 300 μέτρα.
Ποιές αλλαγές έγιναν
Μετά από διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς τελικώς υιοθετήθηκαν τα ακόλουθα:
- Η υπογειοποίηση του καλωδίου σε μήκος 13,2 χλμ, στα όρια των Δήμων Ληλαντίων και Χαλκιδέων, έως το Τερματικό Αυλίδας.
- Η τροποποίηση-μετατόπιση όδευσης τμήματος της Γραμμής Μεταφοράς, περίπου 400 μέτρα βορειότερα της αρχικής χάραξης ώστε να απομακρυνθεί από τον παραθεριστικό οικισμό «Ολυμπιακό Πανόραμα» αλλά και την κοινότητα Γυμνού του Δήμου Αμαρυνθίων.
- Η αντικατάσταση τμήματος του καλωδίου μήκους 4,1 χλμ. με εναέριο τμήμα μήκους 3,9 χλμ.
Επιπλέον, λόγω τεχνικών προβλημάτων, μετατοπίζεται η θέση του Τερματικού Αφρατίου σε όμορο γήπεδο, καθώς και η τελευταία κορυφή της όδευσης της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς, κατά περίπου 68 μέτρα βορειοανατολικά, η οποία καταλήγει στο συγκεκριμένο τερματικό. Παράλληλα καταργείται το τμήμα της εναέριας Γραμμής μεταξύ των δύο τελευταίων πυλώνων. Το εμβαδόν του τερματικού χώρου μεταβάλλεται από 9,87 στρέμματα σε 10,06 στρέμματα.
Επίσης, λόγω τεχνικών προβλημάτων, μετατοπίζεται η κορυφή της όδευσης της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς σε θέση κατά περίπου 62 μέτρα βορειοδυτικά, με συνέπεια το νέο εναέριο τμήμα της Γραμμής Μεταφοράς να έχει πλέον μήκος περίπου 329 μέτρα.
Διασύνδεση της Εύβοιας με το ΕΣΜΗΕ
Για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης διασύνδεσης της Εύβοιας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και της αποτροπής μείωσης της μεταφορικής ικανότητας του ΕΣΜΗΕ από το Βόρειο Σύστημα προς την Αττική εξαιτίας κάποιου πιθανού πλημμυρικού φαινομένου, προτείνεται υπόγεια παραλλαγή μήκους περίπου 3,9 χλμ., της υφιστάμενης υπόγειας Γραμμής Μεταφοράς, πλησίον του ποταμού Λήλαντα, η οποία διέρχεται από υφιστάμενο οδικό δίκτυο εντός του οικισμού του Μύτικα.
Με τη λειτουργία της προτεινόμενης γραμμής μεταφοράς θα καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου, ο οποίος θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο. Παράλληλα, θα αποφορτιστεί το ήδη κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας».
Από τις τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, δεν αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής σε σχέση με τις επιπτώσεις του έργου όπως προβλέπεται από την εν ισχύ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων αφενός τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Κατοίκων Μύτικα και αφετέρου την τεκμηρίωση σχετικά με την ασφάλεια του κοινού από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης χαμηλών συχνοτήτων του εμπειρογνώμονα ακτινοπροστασίας και Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Κ. Κάππα. Έτσι δεν απαιτείται σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η υποβολή νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ.
www.worldenergynews.gr