Ενέργεια

Η εμπορική εκεχειρία Κίνας και ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή του άνθρακα (Oil Price)

Η εμπορική εκεχειρία Κίνας και ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή του άνθρακα (Oil Price)

Προβλέψεις για ανάκαμψη της βιομηχανίας και ενίσχυση της κατανάλωσης ενέργειας - Άνοδος 277% στις κρατήσεις πλοίων μεταφοράς container

 

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε τριμηνιαία εμπορική εκεχειρία που περιλαμβάνει βαθιές αναθεωρήσεις των δασμών. Οι αγορές ανέπνευσαν με ανακούφιση. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν. Η απαισιοδοξία για το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε, έστω και προσωρινά. Και οι ακτιβιστές για το κλίμα ανησυχούσαν ότι η βιομηχανία της Κίνας θα ανακάμψει δυναμικά, ενισχύοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και συρρικνώνοντας το μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την προσωρινή τους συμφωνία τη Δευτέρα. Μέχρι την Τετάρτη, οι κρατήσεις για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυξηθεί κατά 277%, σε ένα σαφές παράδειγμα του τι θα κάνει η 90ήμερη συμφωνία στο εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Αυτή η αυξημένη εμπορική δραστηριότητα θα ενισχύσει τη μεταποιητική δραστηριότητα, φυσικά, και η μεταποιητική δραστηριότητα τη ζήτηση ενέργειας και την παραγωγή ενέργειας - από πηγές βασικού φορτίου.

Παραγωγή ΑΠΕ

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Κίνα αντιπροσώπευε έως και 39% της συνολικής προσφοράς, σύμφωνα με στοιχεία του think tank για το κλίμα Ember, τα οποία επικαλέστηκε ο Gavin Maguire του Reuters. Αυτό ήταν ένα ρεκόρ υψηλού επιπέδου και μια αύξηση 18% από το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, ένας σημαντικός λόγος για αυτό το ρεκόρ ήταν η υποτονική μεταποιητική δραστηριότητα, επεσήμανε ο Maguire, η οποία επρόκειτο να αλλάξει αυτό το τρίμηνο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι η παραγωγή θερμικής ενέργειας της Κίνας, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως άνθρακα και επίσης κάποιο φυσικό αέριο, μειώθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο χάρη στην ισχυρότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,3% κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, αλλά αυξήθηκε κατά 1,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας.

Αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς η εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον τίθεται σε ισχύ, υποστηρίζει ο Maguire, υπονοώντας ουσιαστικά ότι η οικονομική ανάπτυξη μέσω της βιομηχανικής δραστηριότητας μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου, δηλαδή άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας - από την οποία η Κίνα έχει άφθονη χωρητικότητα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η αιολική και ηλιακή χωρητικότητα της χώρας υπερβαίνει πλέον τη θερμική της χωρητικότητα - αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την παραγωγή.

Ενεργειακό μείγμα

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Κίνας ανέφερε στα τέλη Απριλίου ότι η εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή της χωρητικότητα έχει ξεπεράσει τη θερμική της χωρητικότητα άνθρακα και φυσικού αερίου.
Στα 1.482 GW, η αιολική και ηλιακή χωρητικότητα ανήλθε σε πάνω από 50% της συνολικής εγκατεστημένης χωρητικότητας στη χώρα. Ωστόσο, αυτή η χωρητικότητα κάλυπτε μόνο το 22,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο. Κάποιοι έχουν κατηγορήσει πράγματα όπως τα σημεία συμφόρησης του δικτύου και τις υποδομές μεταφοράς που χρειάζονται αναβαθμίσεις, αλλά η ψυχρή, σκληρή αλήθεια είναι ότι η παραγωγή βασικού φορτίου πάντα υπερτερεί της αιολικής και ηλιακής ενέργειας επειδή είναι διαθέσιμη κατ' απαίτηση. Γι' αυτό είναι απολύτως σωστό να περιμένουμε ανάκαμψη στην κατανάλωση άνθρακα και φυσικού αερίου εις βάρος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας μετά την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και γι' αυτό αυτή η συμφωνία είναι άσχημα νέα για τους ακτιβιστές για το κλίμα.

Οι αναλυτές της Ember από την Κίνα υποστήριξαν πρόσφατα ότι ο μετασχηματισμός της Κίνας σε ηγέτη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα προχωρούσε ταχύτατα, με τον άνθρακα να υποχωρεί από το 80% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε 54,8% πέρυσι, και με την αιολική και ηλιακή ενέργεια να αυξάνεται κατακόρυφα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Υποστήριξαν επίσης ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα καλύψουν όλη την πρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να βιώσει η Κίνα τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η παραγωγή άνθρακα εισέρχεται σε μια «διαρθρωτική παρακμή». Αλλά πιθανότατα ξέχασαν τη σύνδεση μεταξύ της μεταποιητικής δραστηριότητας και της σταθερής, φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας κατ' απαίτηση - του είδους που προέρχεται από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, καθώς και την υδροηλεκτρική ενέργεια όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες.

Η Κίνα πλησιάζει στην περίοδο αιχμής της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, έγραψε ο Maguire του Reuters στη στήλη του αυτή την εβδομάδα. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου, αυτή η κορύφωση συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι αρκετά ατυχές που αυτή η κορύφωση της ζήτησης θα συμπέσει με την επιστροφή στην ανάπτυξη της μεταποίησης φέτος, ενισχύοντας το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο δίκτυο και ρίχνοντας σκιά στα φιλόδοξα οράματα ενός δικτύου που θα τροφοδοτείται 100% από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης