Ενέργεια

Η Πορτογαλία θέλει η ACER να ηγηθεί της έρευνας για το μπλακ άουτ στην Ιβηρική

Η Πορτογαλία θέλει η ACER να ηγηθεί της έρευνας για το μπλακ άουτ στην Ιβηρική

Δηλώσεις της υπηρεσιακής υπουργού ενέργειας Maria da Graca Carvalho

 

Η Πορτογαλία θέλει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ενέργειας ACER να ηγηθεί ανεξάρτητης έρευνας για τα αίτια της τεράστιας διακοπής ρεύματος που οδήγησε σε ακινητοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας τον περασμένο μήνα, δήλωσε η υπηρεσιακή υπουργός ενέργειας στο Reuters.

Η Maria da Graca Carvalho δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Luis Montenegro θέλει μια ανεξάρτητη έρευνα με επικεφαλής τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, η οποία θα συμπληρώσει την τεχνική έκθεση που εκπονεί το ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ENTSO-E.

«Η ACER, ως κατάλληλη οντότητα για τον συντονισμό οποιασδήποτε εξωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης, θα μπορούσε να προσδώσει περισσότερη εμπιστοσύνη, αμεροληψία και διαφάνεια στα συμπεράσματα», δήλωσε η Carvalho, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters.
«Όσο για τις εικασίες σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορά ή ανθρώπινο λάθος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι κάποιο από αυτά θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τη διακοπή, δήλωσε η υπουργός.

Τι λέει η Ισπανία

Ο υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια απότομη διακοπή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εγκατάσταση στη Γρανάδα, ακολουθούμενη από διακοπές δευτερόλεπτα αργότερα στο Μπανταχόθ και τη Σεβίλλη, προκάλεσε την άνευ προηγουμένου διακοπή ρεύματος σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία στις 28 Απριλίου.

Η Ιβηρική υστερεί σε σχέση με τον στόχο της ΕΕ για όλες τις χώρες να έχουν το 15% του ενεργειακού τους συστήματος διασυνδεδεμένο με το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο έως το 2030, με το μερίδιο της Ιβηρικής να έχει "κολλήσει" σε μόλις 3%.

Η Carvalho δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τις αιτίες της διακοπής ρεύματος, η Πορτογαλία εξετάζει πώς να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αποτελεί «στρατηγική επιταγή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης