Ενέργεια

Ισπανία και Πορτογαλία πιέζουν τη Γαλλία για την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων (Montel)

Ισπανία και Πορτογαλία πιέζουν τη Γαλλία για την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων (Montel)
Η Ιβηρική χερσόνησος παραμένει ουσιαστικά «ενεργειακό νησί», με επίπεδο διασύνδεσης μόλις στο 3% — πολύ χαμηλότερα από τους στόχους της ΕΕ για 10% έως το 2020 και 15% έως το 2030
Με κοινή επιστολή τους προς τη Γαλλίδα ομόλογό τους, οι υπουργοί Ενέργειας της Ισπανίας Σάρα Άαγκενσεν και της Πορτογαλίας Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο ζήτησαν το Σάββατο (7/6) την άμεση κατάρτιση «συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και δεσμευτικών αποφάσεων» για την υλοποίηση των στρατηγικών έργων διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των τριών χωρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Montel, οι δύο υπουργοί ζήτησαν τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων για δύο κρίσιμα έργα διασύνδεσης: από την Αραγονία προς τους Ατλαντικούς Πυρηναίους και από τη Ναβάρα προς την περιοχή Λαντ στη νοτιοδυτική Γαλλία. 

Όπως επισήμαναν, τα έργα αυτά «έχουν εξαιρεθεί» από το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρικού δικτύου της Γαλλίας για την περίοδο 2025-2035 (RTE).

Διασυνδέσεις-κλειδί για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού συστήματος

Η επιστολή υπογραμμίζει ότι η μεγάλη διακοπή ρεύματος της 28ης Απριλίου κατέδειξε «τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις στη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος υπό συνθήκες πίεσης». 

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην περίοδο μειωμένης διαθεσιμότητας του γαλλικού πυρηνικού στόλου το 2022, κατά την οποία «η αλληλεγγύη μεταξύ των συστημάτων ηλεκτροδότησης απέδειξε τη σημασία των διασυνδέσεων».

Σήμερα, η Ισπανία διαθέτει έξι ενεργές διασυνδέσεις με τη Γαλλία, συνολικής ισχύος 2,8 GW, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου 2,2 GW στον Κόλπο της Βισκαϊκής. 

Οι δύο προτεινόμενες διασυνδέσεις μέσω των Πυρηναίων θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνολική διασύνδεση στα 8 GW.

Η Ιβηρική παραμένει «ενεργειακό νησί»

Οι δύο υπουργοί προειδοποιούν ότι η Ιβηρική χερσόνησος παραμένει ουσιαστικά «ενεργειακό νησί», με επίπεδο διασύνδεσης μόλις στο 3% — πολύ χαμηλότερα από τους στόχους της ΕΕ για 10% έως το 2020 και 15% έως το 2030. 

Αυτό, σύμφωνα με την επιστολή, συνιστά «συστημική ευπάθεια» για το ευρύτερο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η πρόσφατη διακοπή ρεύματος στις 28 Απριλίου επανέφερε στο προσκήνιο την ευαλωτότητα της Ιβηρικής λόγω της περιορισμένης διασυνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρώπη — γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τη συνεργασία για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών υποδομών διασύνδεσης σε επίπεδο ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης