Επικαιρότητα

Κλιματική κρίση και μεταναστευτικό στη Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Μάλτα

Κλιματική κρίση και μεταναστευτικό στη Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Μάλτα

Οι θέσεις της Ελλάδας που θα αναδείξει ο πρωθυπουργός

 

Δύο καίρια ζητήματα τα οποία ειναι ψηλά στην ελληνική ατζέντα και απασχολούν κατά προτεραιότητα τη χώρα μας θα βρεθούν επί τάπητος της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (MED9) σήμερα στη Βαλέτα της Μάλτας. Το Μεταναστευτικό - με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και την εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, καθώς και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσογείου. Απτό παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία για δεύτερη φορά εντός του Σεπτεμβρίου έρχεται αντιμέτωπη με τις πρωτόγνωρες καταστροφικές πλημμύρες στην κεντική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές -σε μικροτερη ένταση-, ενώ είχε προηγηθεί ένα "πύρινο" καλοκαίρι με τις φωτιές να καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα δασών, καλλιεργειών και περιουσιών .

Την ελληνική διάσταση, των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας αλλά και των άλλων χωρών που πλήττονται στη Μεσόγειο και παγκοσμίως είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MEE9 υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν , για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9(Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο Πρωθυπουργός στην επιστολή, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Παράλληλα με την κλιματική κρίση το μεταναστευτικό, αποτελεί επίσης βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου της MED9, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ένα ζήτημα για το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός μόλις μία εβδομάδα έκρουε τον κώδωνα κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συζήτησε στη συνέχεια και κατά τις επαφές που είχε με τον Τούρκο Πρόέδρο Ταγιπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί της δύο χώρες και τα σύνορά τους αλλά κατ' επέκταση όλη της ΕΕ, χώρες της οποίας αποτελούν τους επόμενους σταθμούς των μετανατσών που διαπερνούν παρανόμως τα ευρωπαΪκά σύνορα μέσω της Ελλάδας και από τον Ιούλιο και μετά, οι ροές αυτές παρουσίασαν αυξητική τάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη διάσταση. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις, έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου της MED9. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων στη Γρανάδα 5-6 Οκτωβρίου (Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και στις Βρυξέλλες 26-27 Οκτωβρίου (τακτική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ).

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης