Επικαιρότητα

Στο πλευρό του Ισραήλ η κυβέρνηση - Ανοιχτή γραμμή με Τελ Αβίβ και Ιράν

Στο πλευρό του Ισραήλ η κυβέρνηση - Ανοιχτή γραμμή με Τελ Αβίβ και Ιράν

Σχεδιάζεται επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Μέση Ανατολή - Δεν αναμένει άμεση κλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης - Ανησυχία για τιμές πετρελαίου και τις μεταναστευτικές ροές

Με έντονο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η κυβέρνηση η οποία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr.

Η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι δεν αναμένεται άμεση κλιμάκωση της ήδη έκρυθμης κατάστασης, ωστόσο, ουδείς μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε εκτενής συζήτηση για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και εξετάστηκαν όλα τα σενάρια σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Εντονότερος προβληματισμός εκφράστηκε για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από ένα πιθανό κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, αφού κάτι τέτοιο θα εκτόξευε την τιμή του πετρελαίου και θα επηρέαζε άμεσα τον πληθωρισμό. Ανησυχία υπάρχει και για την Κύπρο, όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, με το νησί να δέχεται ήδη πίεση τους τελευταίους μήνες.


Σε ανοιχτή γραμμή με Τελ Αβίβ η Αθήνα

Προς το παρόν οι παραινέσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μην υπάρξει ανταπόδοση για το ιρανικό χτύπημα φαίνεται να αποδίδουν, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, όμως η κατάσταση είναι εύφλεκτη, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να έχει καταστεί απρόβλεπτος, λόγω των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό της κυβέρνησής του, και από το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης.

Η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Τελ Αβίβ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με την Τεχεράνη και σχεδιάζει την μεθεπόμενη εβδομάδα ταξίδι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες θα επισκεφθεί.


Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ - Όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οι εξελίξεις είναι σαφές ότι θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης