Επικαιρότητα

Σαντορίνη: Εικόνα εγκατάλειψης λόγω των σεισμών - 8 σεισμοί κάθε ώρα

Σαντορίνη: Εικόνα εγκατάλειψης λόγω των σεισμών - 8 σεισμοί κάθε ώρα
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις
Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης- Αμοργού, με τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την πρώτη προς πάσα κατεύθυνση να ανέρχονται περίπου σε 11.000.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το πρωί σήμερα (5/2) συνεδρίασε ξανά η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου.

Οκτώ σεισμοί έγιναν μέσα σε μόλις 40 λεπτά (ο πρώτος στις 13:08 και ο όγδοος στις 13:52), με ανώτατη τιμή τα 4,8 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Σαντορίνη. Ειδικότερα, άλλοι 8 σεισμοί εκδηλώθηκαν από τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι, με ανώτερη τιμή τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εκδηλώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.Πρόκειται για την ισχυρότερη δόνηση που έχει σημειωθεί μέχρι αυτήν την ώρα για σήμερα Τετάρτη.

Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Πρωθυπουργό για τους σεισμούς

Νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εκτιμηθούν όλα τα νεότερα στοιχεία, και να αποφασιστεί τυχόν λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ενώ έχουν ακολουθήσει αρκετές ακόμη μικρότερες δονήσεις.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

Λέκκας: Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ

«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε στο EΡΤΝews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως είπε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες». Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε.

Π. Μαρινάκης για σεισμούς σε Κυκλάδες: Κάνουμε την καλύτερη δυνατή και έγκαιρη προετοιμασία

Mε αναφορά στο θέμα της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες και αν υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα ξεκίνησε η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στην ΕΡΤ.

Όπως είπε «εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των ειδικών, στα μοντέλα τα οποία οι ίδιοι εκτελούν, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, την πιο έγκαιρη προετοιμασία, ούτως ώστε να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών εν προκειμένω της Σαντορίνης και των περιοχών που πρέπει να ενημερωθούν και σε περιπτώσεις που χρειαστεί να γίνουν κάποιες ενέργειες, αυτές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Αυτό το δείχνει ο κρατικός μηχανισμός αυτές τις ημέρες και εδώ και αρκετές ημέρες πριν πάρει δημοσιότητα το θέμα. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να να είναι έτοιμο με τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα ενδεχόμενα. Θέλουμε να αποφύγουμε και τον εφησυχασμό αλλά και την υπέρμετρη κινδυνολογία. Γι’ αυτό και γίνεται η σημερινή σύσκεψη, για να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με βάση τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλύσουν όλα τα ενδεχόμενα».

Πρόσθεσε «σίγουρα (σσ ο Πρωθυπουργός) θα συμμετέχει στη σημερινή σύσκεψη στη μία το μεσημέρι, ούτως ώστε και εκείνος να ακούσει και να δει όλες τις προετοιμασίες και να βεβαιωθεί ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει σε αυτή την υπεύθυνη λογική της ενημέρωσης και της καθημερινής επαγρύπνησης». « Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να υπάρχουν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία να φτάσουν σε κάθε κάτοικο της περιοχής, ούτως ώστε να ξέρει ποιες διαδρομές να αποφεύγει, πώς να κινείται αυτές τις μέρες, τι να προσέξει, ποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες και σε περίπτωση που συμβεί κάτι να υπάρχουν σε ετοιμότητα όλα τα μοντέλα που πρέπει να εφαρμοστούν για κάθε επιμέρους περίπτωση. Θα αναλυθούν αυτά από τους ειδικούς και θα παρουσιαστούν και στην κοινωνία» τόνισε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια το τελευταίο 4ήμερο στη Σαντορίνη απάντησε: «Κοιτάξτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το να το πω. Δεν μπορώ να βγάλω απόφαση για το αν υπήρξε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Σίγουρα ήταν πολύ σημαντικό που άμεσα μπήκαν έξτρα δρομολόγια για να πέσουν οι τιμές.

Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να φύγουν άρον άρον από ένα μέρος γιατί φοβούνται να πληρώνουν τα ποσά που ακούσαμε σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Έχουν καθήκον οι αεροπορικές εταιρείες να βλέπουν τις ειδικές περιστάσεις. Μπήκαν έξτρα δρομολόγια και άμεσα μόλις μπήκαν αυτά τα έξτρα δρομολόγια, οι τιμές πέσανε σε λογικά επίπεδα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης