Σε έναν μεγάλο προβληματισμό φαίνεται πως βρίσκεται η Αθήνα καθώς σταθμίζει πια είναι η καλύτερη απόφαση σχετικά με τη εάν θα μετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα.
Ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων
Ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων θα κρίνει την απάντηση της Αθήνας στην τελευταία πρόσκληση του Λευκού Οίκου για την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης στην Ουάσιγκτον, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου. Αρχικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της συνολικής συμμετοχής της Ελλάδας, καθώς το όργανο αυτό ουσιαστικά δημιουργήθηκε προκειμένου να παρακάμψει τον ΟΗΕ.
Η ατζέντα των συζητήσεων
Το δίλημμα της Αθήνας αφορά στο γεγονός ότι αυτή η πρώτη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου δεν έχει μια γενική ατζέντα, αλλά αφορά τη δεύτερη φάση του Σχεδίου Ειρήνης στη Γάζα. Πάντα υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος η συζήτηση να αλλάξει ρότα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Κρίσιμη η στάση της Ιταλίας
Σε κάθε περίπτωση η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μια απουσία της Ελλάδας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ενόχληση στον Λευκό Οίκο. Ενώ, σε περίπτωση που υπάρξει θετική απάντηση, είναι δεδομένο ότι θα δυσαρεστηθούν η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, έχουν αρκετά σκληρή γραμμή, την οποία ακολουθεί και η Ισπανία. Σύμφωνα πληροφορίες, τον ρόλο του «βαρόμετρου» έχει η Ιταλία. Η χώρα αυτή της Μεσογείου η οποία, πέρα από τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ στην τρέχουσα περίοδο, διανύει και μια φάση ολοένα και πιο στενής συνεργασίας με την Τουρκία, ως εκ τούτου η στάση που θα ακολουθήσει έχει και περιφερειακό ενδιαφέρον για την Αθήνα.
Οι προκλήσεις
Εκτός από την Ελλάδα, πρόσκληση έχει λάβει και η Κύπρος, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Σουηδία, ενώ από την πρώτη στιγμή θετικά απάντησαν από την Ε.Ε. μόνο η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, κάτι που εξέπληξε αρκετούς στις Βρυξέλλες. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στις συνομιλίες θα παραστεί η Τουρκία, η οποία άλλωστε αποτελεί εταίρο των ΗΠΑ σε όλη αυτή την προσπάθεια εγκαθίδρυσης νέων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή.
www.worldenergynews.gr






