Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας

 Ενεργοποιήση τεσσάρων προγραμμάτων έως τις αρχές του 2023

 

Τέσσερα προγράμματα που στόχο έχουν να ενισχύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και έως τις αρχές του 2023 ως ένα επιπλέον εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Το πρώτο από τα τέσσερα νέα επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης ΑΠΕ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προδημοσιεύεται ίσως και σήμερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”, ύψους 200 εκατ. Ευρώ, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τουρισμός, υπηρεσίες και κάποιοι κλάδοι του δευτερογενούς τομέα). Από το σύνολο, το ποσό των 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να δοθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση προδημοσιεύεται ο οδηγός του προγράμματος και θα ακολουθήσει η λίστα με τις επιλέξιμες δαπάνες.

Ρύθμιση

Ως τον Ιανουάριο αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες. Πρόκειται για την δράση που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τη δημιουργία του αναγκαίου “ηλεκτρικού χώρου” στο δίκτυο διανομής, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει την πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων.

Επειδή πάντως όλες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στο κτίριο όπου δραστηριοποιούνται ή κατοικούν, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού.
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη εκδήλωση ο κ. Σκρέκας ως τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται να νομοθετηθεί ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες είτε αυτές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης είτε υψηλής τάσης.

  • Για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» ο υπουργός δήλωσε χθες ότι αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι προβλέπεται και πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή”, προϋπολογισμού ύψους 160 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να αλλάξουν κλιματιστικό ή σύστημα θέρμανσης κλπ
  • Ως το τέλος του έτους πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι εντάσσονται στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” (το οποίο αφορούσε σε ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών) 47.433, μετά την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. Πρόκειται για αιτήσεις που αρχικά είχαν χαρακτηριστεί ως επιλαχούσες αλλά πλέον χαρακτηρίζονται ως κατ’ αρχήν επιλέξιμες.
Τέλος τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ με δικαιούχους νέους ηλικίας από 18 ως 39 ετών,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης