Εξοικονόμηση

Μείωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου

Μείωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου
Ποιες θεωρούνται ως επιλέξιμες δαπάνες σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Το φορολογικό νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη δημοσιότητα δεν περιελάμβανε ιδιαίτερες εκπλήξεις στα 48 άρθρα του σε σχέση με όσα είχε ήδη παρουσιάσει το υπουργείο οικονομικών.  

Εκτός από το άρθρο 29 που αφορά την έκπτωση δαπανών ανακαίνισης κτιρίων, μέτρο το οποίο ισχύει από το 2020. Στο παρόν όμως νομοσχέδιο επιχειρείται διπλό λίφτινγκ στο μέτρο προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό ώστε να τονωθεί η αγορά ακινήτων σε μια περίοδο όπου το πρόβλημα της έλλειψης στέγασης βρίσκεται σε έξαρση.  

Με το τρέχον καθεστώς, τον φόρο μειώνουν μόνο οι δαπάνες που σχετίζονται με τη λήψη υπηρεσιών για την αισθητική, λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Δηλαδή τον φόρο μειώνουν μόνο οι εργασίες, τα «εργατικά». Πλέον με το άρθρο 29 σε μείωση φόρου οδηγούν ΚΑΙ οι αγορές των αναγκαίων για τις εργασίες υλικών. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική αλλαγή.  

Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται σημαντικά και η μείωση του φόρου.  

Το παλιό καθεστώς προέβλεπε ότι ο φόρος μειώνεται στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο δαπανών τις 16.000€. Δηλαδή η ανώτατη μείωση φόρου ήταν 6.400€ η οποία στη συνέχεια μοιραζόταν στα 4 επόμενα των εργασιών έτη. Δηλαδή κάποιος που έκανε εργασίες 16.000€ το 2023 θα είχε για τα έτη 2024,2024,2026 και 2027 έκπτωση φόρου 1600€/έτος.

Πηγή: skai.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης