
Τι θα περιλαμβάνει η ειδική εξουσιοδοτική διάταξη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή
Χρηματοδοτικά μέσα, τα οποία δεν θα βασίζονται σε επιχορηγήσεις μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης, δρομολογούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καθώς και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με ειδική εξουσιοδοτική διάταξη που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα δίδεται η δυνατότητα στις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων να καθορίζουν καινοτόμες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων και νέων χρηματοδοτικών μέσων.
Σε αυτά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μπορεί να συμπεριλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε επιχειρήσεις (για νοικοκυριά έχει ήδη προβλεφθεί) οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από το υψηλό κόστος ενέργειας.
Ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν στηρίξει και στηρίζουν πολλαπλούς κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ» και άλλα προγράμματα («Ανακυκλώνω Συσκευή», «Ηλέκτρα», «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» κλπ.). Ωστόσο, τα κονδύλια δεν είναι απεριόριστα, σε αντίθεση με τις ανάγκες που θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνιο όσο θα αυξάνεται και η κατανάλωση.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η εξοικονόμηση ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση ως ένα είδος εγχώριας ενεργειακής πηγής στην ενεργειακή ασφάλεια. Γι΄ αυτό η προώθηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης θα διευκολυνθεί σημαντικά από την ενεργοποίηση των μηχανισμών της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση το σχήμα του καθεστώτος επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης θα διατηρήσει κομβικό ρόλο, σε συνδυασμό με τα εναλλακτικά μέτρα πολιτικής στην επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.
Έρχονται λευκά πιστοποιητικά
Παράλληλα, σχεδιάζεται ενδεχομένως να προωθηθεί υποστήριξη καταναλωτών με την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου για την αποπληρωμή των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των λογαριασμών ενέργειας (on-bill financing) και την εκμετάλλευση συνεργειών με εναλλακτικά μέτρα πολιτικής. Θα εξεταστεί και η περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου σχήματος μέσω της λειτουργίας μηχανισμού ανάλογου των λευκών πιστοποιητικών, με εικονικά ενεργειακά ισοδύναμα (energy token).
Στην επίτευξη του στόχου μπορεί να συμβάλει η χρήση ειδικής ψηφιακής μοντελοποίησης ως κίνητρο για τον συνολικό κύκλο ζωής ενός κτηρίου, ο οποίος αρχίζει από τη φάση του σχεδιασμού/κατασκευής και φθάνει έως τον τρόπο λειτουργίας και την προσαρμογή του στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και των οργανισμών που το χρησιμοποιούν.
Μέσω διαγωνισμών η επίτευξη εξοικονόμησης
Επίσης, στους μηχανισμούς της αγοράς που εξετάζονται από την κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και ανταγωνιστικές διαδικασίες επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχος η συντεταγμένη και αποδοτική προώθηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι ο τριτογενής και ο βιομηχανικός τομέας.
Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα διασφαλίσουν την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης με τον αποδοτικότερο τρόπο από πλευράς κόστους και αποτελέσματος, καθώς και στη μείωση του ρίσκου υλοποίησης παρεμβάσεων από τρίτα μέρη μέσω της ομαδοποίησης μικρών επιμέρους έργων.
Προωθούνται αλλαγές για τα σχέδια εκπομπών των δήμων
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων φωτισμού στον τριτογενή τομέα (συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα) και στον οδοφωτισμό. Οι δήμοι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 16 του Κλιματικού Νόμου) πρέπει να καταρτίσουν δημοτικά σχέδια μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη στόχου κατ’ ελάχιστον 10% για το έτος 2025 και 30% για το έτος 2030 συγκριτικά με το έτος βάσης 2019.
Ωστόσο, επειδή οι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στον νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε διαβούλευση, προβλέπεται ότι η εκπόνηση του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών και οι επικαιροποιήσεις του δεν θα αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση ενισχύσεων, αναφορικά με έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το «REPowerEU», στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση κρίσιμων έργων, που θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Τέτοια έργα είναι το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων «Αθηνά», καθώς και το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Φοίβος».
www.worldenergynews.gr