Φυσικό Αέριο

Το φθινόπωρο η χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου - Ρεκόρ κερδών ο ΔΕΣΦΑ

Το φθινόπωρο η χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου - Ρεκόρ κερδών ο ΔΕΣΦΑ
Η λειτουργία αγοράς σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις σε γειτονικές χώρες μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε hub φυσικού αερίου

Η έναρξη λειτουργίας το φθινόπωρο της δεύτερης πλατφόρμας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, δηλαδή της αγοράς φυσικού αεριού, προαναγγέλθηκε από τους ομιλητές της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα το ρόλο του ΕΧΕ για τον εκσυγχρονισμό και της ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου που οργάνωσαν το ΕΧΕ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.    

Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες μπορεί να αναδείξει την ελληνική αγορά σε hub φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή. 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν δυο αγορές, η spot και αγορά παραγώγων και σημείωσε ότι το ΕΧΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τη ΡΑΕ προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στο κανονιστικό πλαίσιο και το νέο χρηματιστηριακό βάθρο να λειτουργήσει το φθινόπωρο.  

Ρεκόρ κερδών το 2020 για τον ΔΕΣΦΑ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Γιάννης Μιχόπουλος μιλώντας στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε κατ΄ αρχήν στην ισχύ του ΔΕΣΦΑ ως εταιρία με υψηλή κερδοφορία η οποία μάλιστα θα ανακοινώσει ρεκόρ κερδών για το 2020 ανάλογο με το ρεκόρ στους όγκους διακίνησης φυσικού αερίου μέσω του δικτύου του.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ προωθεί μια σειρά έργων υποδομής προγραμματίζοντας επενδύσεις της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου.

Όπως είπε η εταιρία έχει ισχυρό ενδιαφέρον για την Αποθήκη της Καβάλας, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης για το οποίο απομένουν μόνο τυπικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο Ντίνος Μπενρουμπή επικεφαλής της Μυτιληναίος για τον τομέα της ενέργειας σημείωσε ότι ο όμιλος έχει ισχυρό ενδιαφέρον για την χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου και προσβλέπει στη λειτουργία της καθώς είναι μεγάλος εισαγωγέας και ο μεγαλύτερος χρήστης φυσικού αερίου στη χώρα.

Ανάσα για την αγορά φυσικού αερίου χαρακτήρισε τη λειτουργία της αγοράς ο διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας των ΕΛ-ΠΕ Σπύρος Κιαρτζής ο οποίος σημείωσε ότι για να «πρασινίσει» το φυσικό αέριο χρειάζονται επενδύσεις στο «πράσινο υδρογόνο» και την αποθήκευση.      

www.worldenergynews.gr     

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης