Φυσικό Αέριο

Market Test ζητά η ΡΑΕ για τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Β. Μακεδονία - Οι επιφυλάξεις

Market Test ζητά η ΡΑΕ για τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Β. Μακεδονία - Οι επιφυλάξεις
Η ΡΑΕ θέλει να διαπιστώσει κατά πόσο θα ανακτηθεί το κόστος της επένδυσης από τους χρήστες στη γειτονική χώρα

Με αστερίσκους και υποσημειώσεις επέτρεψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την ένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Νέας Μεσημβρίας - Ευζώνων/Γευγελή και του αντίστοιχου μετρητικού σταθμού, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ.

Πρόκειται για έργο που αποσκοπεί στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της ΜER τον Οκτώβριο 2016.

Η ΡΑΕ ζητεί τη διενέργεια Market Test προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα ανακτηθεί το κόστος της επένδυσης από τους χρήστες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτιμά ότι είναι εύλογη η μετάθεση της ημερομηνίας υλοποίησης του έργου για τον Ιούνιο 2024 καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για τη διενέργεια του Market Test.

Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, το έργο είχε ενταχθεί και στο προηγούμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, καθώς η προώθηση του συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ θα λειτουργήσει σε όφελος της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της χώρας και θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τελικό καταναλωτή της αγοράς της γειτονικής χώρας.

Άλλωστε αυτοί ήταν και οι λόγοι της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ και την ΜER τον Οκτώβριο 2016.

Από τι θα κριθεί η τελική έγκριση του έργου

Ωστόσο όπως αναφέρει η ΡΑΕ με δεδομένο ότι το έργο εντάσσεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση Μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ, είναι εύλογο να ανακτηθεί το κόστος επένδυσης από τους χρήστες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ κρίνει σκόπιμο να διενεργηθεί Market Test, τους όρους του οποίου θα εγκρίνει η ίδια. Από την επιτυχία του Market Test θα κριθεί και η τελική έγκριση του έργου από την Αρχή.

Σημειώνεται ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο του βασικού σχεδιασμού και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 48,7 εκατ ευρώ και θεωρείται σημαντικό για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας στη βόρεια Ελλάδα, αφού από αυτό θα ξεκινάει και ο αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 140 χιλιόμετρα και χωρητικότητα 3 δισ. κ.μ. αερίου.

Σε ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία οι αρχές στη γειτονική χώρα προωθούν την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου από το Νεγκότινο προς άλλες περιοχές.

Ο σχεδιασμός των Σκοπίων προβλέπει τη δημιουργία αγωγών που συνδέουν το Νεγκοτίνο με το  Μοναστήρι (Bitola) και τα Σκόπια με το Γκόστιβαρ ενώ σε ό,τι αφορά το τμήμα Νεγκοτίνο – Γευγελή, τα κατασκευαστικά έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2022.

Στην παρούσα φάση, το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας της μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του σχεδιασμού υποδομών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης