Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση τιμολογίων - Μέχρι τον Ιούλιο η εμπορική λειτουργία Κρήτης - Πελοποννήσου (β)

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση τιμολογίων - Μέχρι τον Ιούλιο η εμπορική λειτουργία Κρήτης - Πελοποννήσου (β)
Στόχος το καλοκαίρι να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι και για τους δύο διαγωνισμούς της διασύνδεσης της Σαντορίνης

Σε αύξηση των τιμολογίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος την περίοδο αυτή καταρτίζει την εισήγησή του για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του συστήματος για το 2021.

Η πρόταση του Διαχειριστή θα υποβληθεί εντός του προσεχούς διαστήματος προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου ΑΔΜΗΕ για το 2020.  

Όπως δήλωσε  ο κ. Ιάσων Ρουσόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διαχειριστή, η αύξηση προτείνεται λόγω της αύξησης της περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο των επενδύσεων και κυρίως των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναπροσαρμογή δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους καταναλωτές, ειδικά στην περίπτωση που θα μπορούσε να συνυπολογιστεί το όφελος από το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα νησιά.

Έως το τέλος Απριλίου θα έχει ηλεκτριστεί και το δεύτερο καλώδιο Κρήτης - Πελοποννήσου

«Τα τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος, δεν έχουμε επιβάλει αύξηση στους καταναλωτές. Χρησιμοποιούμε κεφάλαια από τα έσοδα των διασυνδέσεων. Όμως εφόσον πετυχαίνουμε ρυθμούς αύξησης επενδύσεων θα υπάρχουν αναπόφευκτα κάποιες αυξήσεις αλλά όχι σημαντικές.

Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση των ΥΚΩ. Στις Κυκλάδες οδήγησαν σε λιγότερη ανάγκη για επιδότηση των κατοίκων νησιών κατά 70 εκατ, ενώ το Πελοπόννησος - Κρήτη από φέτος θα υπάρχει όφελος για τους καταναλωτές 150 εκατ ευρώ ετησίως και με την διασύνδεση Κρήτη-Αττική αθροιστικά 400 εκατ. ευρώ» .

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν έχουν εκδώσει καμία απόφαση για μείωση των ΥΚΩ, παρά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Εν τω μεταξύ έως το τέλος Απριλίου όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης  θα έχει ηλεκτριστεί και το δεύτερο καλώδιο της λεγόμενης μικρής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου, με στόχο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο το αργότερο να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία. Θα προηγηθεί η δοκιμαστική λειτουργία τον Μάιο.

Οι 3 μεγάλοι για την Δ΄ Διασύνδεση

Παράλληλα ο Διαχειριστής προχωρά στην τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά)

Η διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου υπολογίζεται ότι θα καλύψει περίπου το 1/3 του φορτίου της Κρήτης, πράγμα που θα επιτρέψει και τη σταδιακή μείωση της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων του νησιού, οι οποίες ήδη λειτουργούν με περιορισμούς, λόγω των σχετικών κανονισμών της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όταν τεθεί σε λειτουργία και η υπό κατασκευή μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής, τότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί και η απόσυρση όλων των πετρελαϊκών μονάδων, ενώ στο μεσοδιάστημα εκτιμάται ότι θα έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη νέα ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της τάξης των 200 MW.

Όσον αφορά στην 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων και το διαγωνισμό για τα έργα στη Σαντορίνη, όσον αφορά στο καλώδιο, έχουν ανοίξει και αξιολογείται το τεχνικό σκέλος των τριών προσφορών που κατατέθηκαν από τις εταιρίες Ελληνικά Καλώδια”,θυγατρική της Cenergy, “Prysmian” και Νexans.

Στο διαγωνισμό για τον υποσταθμό οι συμμετέχοντες έχουν ζητήσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών που λήγει στις 23 Απριλίου.

Από την τοποθέτηση του κ. Μάργαρη πάντως διαφάνηκε ότι ο Διαχειριστής θα προτιμούσε να μην υπάρξει άλλη αναβολή, με στόχο το καλοκαίρι να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι και για τους δύο διαγωνισμούς.

Τέλος, σχετικά με τη χρηματοδότηση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, η οποία δεν εντάχθηκε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στόχος είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, που θα είναι και γέφυρα για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Η επιδότηση που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ είναι 400 εκατ. ευρώ, αφού έχει εξασφαλίσει για τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, δάνειο 400 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και την ΕΤΕπ και κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ίδια συμμετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης