Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Από Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και φέτος η ενίσχυση ισχύος της Κρήτης κατά 50 MW

Από Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη και φέτος η ενίσχυση ισχύος της Κρήτης κατά 50 MW
Αβέβαιη η λειτουργίας της μικρής διασύνδεσης καθώς δεν έχει εγκριθεί από την DG Comp το υβριδικό μοντέλο

Πρόσθετη ισχύ 50 MW από Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη για τη θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΕ.

Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ και στο πλαίσιο αυτού η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες και αναμένει την έγκριση της ΡΑΕ για την ολοκλήρωσή τους και την ανάδειξη μειοδότη. 

Η ενίσχυση του συστήματος της Κρήτης κρίθηκε απαραίτητη από τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) λόγω της αβέβαιης λειτουργίας της μικρής διασύνδεσης με την Πελοπόννησο που ολοκληρώθηκε προσφάτως.

Δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος έναρξης της διασύνδεσης

Δεδομένου ότι το υβριδικό μοντέλο στο οποίο έχουν καταλήξει οι τρεις φορείς για την ένταξη της αγοράς της Κρήτης στο target Model δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Κομισιόν, δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της διασύνδεσης. 

Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ στην επίσημη ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία σημειώνοντας ότι «…αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες…».

Το πρόβλημα με την ένταξη της αγοράς της Κρήτης στο target model συνδέεται με το γεγονός ότι η μικρή διασύνδεση καλύπτει το 30% των αναγκών του νησιού και όχι το 100% , κάτι που θα συμβεί με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική.

Η ΡΑΕ σε συνεργασία με τους δύο Διαχειριστές έχουν καταλήξει σε ένα υβριδικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο, η Κρήτη, ως ενιαίο σύστημα που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την μεταβίβαση των παγίων στον ΑΔΜΗΕ, θα αγοράζει από το target model την ενέργεια που θα μεταφέρει το «μικρό» καλώδιο.

Η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης που θα εμφανίζεται στο σύστημα ως «εικονικό» φορτίο το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΑΔΜΗΕ. Το μοντέλο αυτό έχει σταλεί από τη ΡΑΕ προς έγκριση στην DGComp.

Χωρίς το πράσινο φως της DGcomp η διασύνδεση δεν μπορεί να λειτουργήσει, οπότε η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης θα στηριχτεί και φέτος το καλοκαίρι στον παραδοσιακό τρόπο της πρόσθετης ισχύς από κινητά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης