Ηλεκτρισμός

Αυστραλία: Προτάσεις για δραματική αύξηση της τιμής αναφοράς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Αυστραλία: Προτάσεις για δραματική αύξηση της τιμής αναφοράς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στόχος να δοθει ώθηση στην ανάπτυξη της αποθήκευσης και των μονάδων φυσικού αερίου να καλυφθεί το κενό του άνθρακα

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστραλίας προτείνουν μια δραματική αύξηση της τιμής αναφοράς της κύριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ελπίδα ότι μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μεγάλων μονάδων αποθήκευσης και μονάδων αιχμής φυσικού αερίου να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από το παροπλισμό των γηρασμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας που καίνε άνθρακα.

Η Επιτροπή Ενεργειακής Αγοράς της Αυστραλίας (AEMC)  πρότεινε συγκεκριμένα την αύξηση της τιμής αναφοράς της χονδρεμπορικής από τα 16.600 δολάρια ανά μεγαβατώρα (MWh) που είναι σήμερα σε 22.800 δολάρια ανά MWh έως την 1η Ιουλίου 2027.

Η πρόταση αποσκοπεί στο  να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετή χωρητικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των σπάνιων συγκυριών κατά τις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μην επαρκεί για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης – π.χ. σε περίπτωση καύσωνα, όταν οι καταναλωτές ανάβουν μαζικά τα κλιματιστικά τους.

Πολύ χαμηλές οι τιμές για να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση

Η AEMC λέει ότι το μοντέλο της δείχνει ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλές για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας ώστε να διατηρείται το σύστημα αξιόπιστο κατά την ενεργειακή μετάβαση.

«Καθώς αφήνουμε πίσω μας τον άνθρακα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αρκετά ευέλικτα στοιχεία για παραγωγή ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της AEMC, Anna Collyer, στο RenewEconomy.

Η τιμή των 16.600 δολαρίων ανά MWh είναι πολύ υψηλότερη από το λειτουργικό κόστος οποιουδήποτε μονάδας παραγωγής – είτε πρόκειται για μονάδα αιχμής, είτε για μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου είτε για μεγάλο έργο αποθήκευσης  – αλλά η Collyer λέει ότι η τιμή πρέπει να καλύψει το αυξανόμενα κόστη κεφαλαίων και τα επιτόκια για τέτοιες επενδύσεις.

Γιατί χρειάζονται οι υψηλότερες τιμές


Οι μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες στην υποστήριξη της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της με τρόπο που οι άκαμπτες μονάδες άνθρακα δεν μπορούν, μπορεί να χρειάζεται να λειτουργούν λιγότερο από 100 ώρες το χρόνο – αλλά πρέπει να ανακτούν το κόστος χρηματοδότησης, καυσίμου και συντήρησης γι’ αυτές τις περιορισμένες ώρες.

Μια μεγάλη συστοιχεία αποθήκευσης, η οποία σε αντίθεση με μια μονάδα αερίου μπορεί να εκτελέσει πολλές διαφορετικές εργασίες, όπως υπηρεσίες δικτύου, ενεργειακό αρμπιτράζ και υποστήριξη δικτύου, χρειάζεται επίσης υψηλότερες τιμές που θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι η χωρητικότητά της είναι πραγματικά διαθέσιμη όταν χρειάζεται σε δύσκολες συγκυρίες.

Το μοντέλο βάσει του οποίου η AEMC υποστηρίζει την αύξηση από 16.600 δολάρια τη MWh σε 22.800 δολάρια τη MWh περιλαμβάνει μια μεγάλη αύξηση στο κόστος κεφαλαίου λόγω της αύξησης των επιτοκίων και μια αύξηση 30% στο κόστος αποθήκευσης, κυρίως λόγω της αύξησης στο κόστος των εμπορευμάτων (αν και κάποια ανάλυση δείχνει ότι αυτό αντιστρέφεται).

Η Collyer λέει ότι η αύξηση της τιμής αναφοράς είναι απαραίτητη επειδή δεν υπάρχει «μηχανισμός χωρητικότητας» ως τέτοιος στην αγορά και η αύξηση της τιμή θα υποστηρίξει ή θα συμπληρώσει τα άλλα κίνητρα που υπάρχουν σε επίπεδο ομοσπονδίας ή πολιτειακό.

Διάφορα κρατικά προγράμματα έχουν παράσχει κίνητρα στις μεγάλες συστοιχίες αποθήκευσης να παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη του δικτύου και να λειτουργούν ως ένα είδος «απορροφητή κραδασμών» που επιτρέπει στις γραμμές μεταφοράς να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια με πλήρη χωρητικότητα.

Υπάρχουν επίσης οι δημοπρασίες που διεξάγονται από τις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με στόχο να παρέχουν αποθήκευση από 2 ως 8 ώρες, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χωρητικότητα σε τακτική βάση κατά τις βραδινές αιχμές και να μεταφέρεται η περίσσεια ηλιακής ενέργειας για παράδειγμα, από τη μέση της ημέρας μέχρι νωρίς το βράδυ.

Capacity Investment Scheme

Το Επενδυτικό σχέδιο Χωρητικότητας (Capacity Investment Scheme) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο αναζητά νέα χωρητικότητα έως 24 GWh, αποκλείει συγκεκριμένα την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, επομένως περιορίζεται σε συστοιχίες αποθήκευσης, την αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας και κάθε άλλη τεχνολογία αποθήκευσης μηδενικών εκπομπών.

Η Collyer λέει ότι το σχέδιο απόφασης της AEMC έλαβε υπόψη την επικείμενη αλλαγή στον Εθνικό Στόχο Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο οποίος για πρώτη φορά απαιτεί από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πολιτικούς να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόφασής τους και των παραμέτρων της κλιματικής αλλαγής.

Το μοντέλο για την αύξηση της τιμής αναφοράς λαμβάνει υπόψη του τις διάφορες επιπτώσεις των τιμών του άνθρακα στις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο αλλά και τις προβλέψεις για τη ζήτηση και την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας του Αυστραλιανού Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς.

«Ένα δίκτυο με πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλάζει τη φύση του τρόπου της λειτουργίας των ΑΠΕ. Τα συστήματα αποθήκευσης θα λειτουργούν διαφορετικά από τις αιχμές του φυσικού αερίου…. και θέλουμε να είμαστε σε θέση να τα επηρεάζουμε όταν φορτίζουν και αποφορτίζονται», είπε η Collyer.
«Έχουμε υπόψη μας ότι οι στόχοι του εθνικού ηλεκτρισμού περιλαμβάνουν πλέον τη μείωση των εκπομπών. Οπότε το δίκτυο μας θα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης τα οποία επίσης υποστηρίζονται από συστήματα δικαιοδοσίας, και θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς αυτά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης