Ενέργεια

Η Chevron αποχωρεί από τη Βόρεια Θάλασσα μετά από από 55 χρόνια

Η Chevron αποχωρεί από τη Βόρεια Θάλασσα μετά από από 55 χρόνια

 Σε πώληση μεριίδων για την αναδιάρθρψση του χαρτοφυλακίου προχωρεί η πετρελαϊκή σύμφωνα με το Reuters

 

Η Chevron ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει την πώληση των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια κίνηση που θα σηματοδοτήσει την έξοδο του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα από τη γήρανση της λεκάνης μετά από περισσότερα από 55 χρόνια.

Η προγραμματισμένη αποεπένδυση, που επιβεβαιώθηκε στο Reuters την Πέμπτη, έρχεται καθώς η Chevron προετοιμάζεται για την εξαγορά 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ανταγωνιστικής Hess, η οποία προηγουμένως είπε ότι θα περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων 10 έως 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Η έξοδος θα είναι το τελευταίο βήμα σε μια σταθερή υποχώρηση των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη φθίνουσα βρετανική λεκάνη που πρωτοστάτησε στην παραγωγή βαθέων υδάτων τη δεκαετία του 1970, καθώς επικεντρώνονται σε νεότερα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron περιλαμβάνουν μερίδιο 19,4% στην BP-operated του μπλοκ Clair στην περιοχή Δυτικά του Σέτλαντ, το μεγαλύτερο στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα με παραγωγή 120.000 βαρελιών την ημέρα.

Η BP εξετάζει μια τρίτη φάση ανάπτυξης για το πεδίο, γνωστό ως Clair South, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα αναξιοποίητα πεδία στη Βόρεια Θάλασσα.

Μείωση παραγωγής

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε από το ανώτατο όριο των περίπου 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 1,2 εκατομμύρια boed το 2023.
Η Chevron επιδιώκει επίσης να πουλήσει τα οριακά της συμφέροντα στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Sullom Voe, καθώς και τα μερίδιά της στα συστήματα αγωγών Ninian και SIRGE που συνδέονται και τα δύο με τον κόμβο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η πώληση θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, εξαιρουμένων των φορολογικών οφελών, είπε πηγή του κλάδου. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τον Ιούνιο, ανέφεραν στο Reuters πηγές του κλάδου.
Δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες των διεθνών κεντρικών γραφείων της Chevron στο Λονδίνο ή του τεχνολογικού της κέντρου στο Αμπερντίν, ανέφερε η εταιρεία.
Η έξοδος ακολουθεί την αναθεώρηση του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της Chevron καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Mike Wirth επιδιώκει να επικεντρωθεί στα πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δήλωσε η Chevron.

Το 2018, η Chevron πούλησε το μερίδιό της στην Rosebank. Ένα χρόνο αργότερα πούλησε πολλά από τα περιουσιακά της στοιχεία στη Βόρεια Θάλασσα στην Ithaca Energy. Άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil ConocoPhillips και η Shell, έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στο λεκανοπέδιο από τη δεκαετία του 2000.
«Η Chevron συνεχίζει την τάση που οδήγησε τις μεγάλες εταιρείες της Βόρειας Αμερικής να επιδιώκουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο David Moseley, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Welligence. Οι πιθανοί αγοραστές για τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron περιλαμβάνουν ανεξάρτητους που θέλουν να αναπτυχθούν, πρόσθεσε.
Η Chevron είπε ότι θα πουλήσει έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ως μέρος της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Hess, η οποία έχει βρεθεί σε εμπόδιο λόγω νομικής σύγκρουσης με την ανταγωνιστική Exxon για περιουσιακά στοιχεία στη Γουιάνα.
Ανέφερε ότι η διαδικασία πώλησης στη Βόρεια Θάλασσα δεν σχετίζεται με έναν φόρο 35% που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση στους παραγωγούς της Βόρειας Θάλασσας μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας το 2022.
«Ως μέρος της εστίασης της Chevron στη διατήρηση της κεφαλαιακής πειθαρχίας τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις νέες ενέργειες, επανεξετάζουμε τακτικά το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας για να αξιολογήσουμε εάν τα περιουσιακά στοιχεία είναι στρατηγικά και ανταγωνιστικά για το μελλοντικό κεφάλαιο», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης