Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν - Βρέθηκε απανθρακωμένος μετά από συντριβή του ελικοπτέρου του

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν - Βρέθηκε απανθρακωμένος μετά από συντριβή του ελικοπτέρου του

Σκοτώθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας - Παραμένουν άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν, Ebrahim Raisi ύστερα από τη συντριβή του ελικοπτέρου του την Κυριακή 19/5 σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

H Τεχεράνη επιβεβαίωσε τον θάνατο του προέδρου, αν και νωρίτερα τα ιρανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την είδηση πως ο 63χρονος Raisi, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amir Abdollahian και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι νεκροί καθώς τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο της συντριβής, διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει «καμία ένδειξη για επιζώντες».

Όπως μεταδίδουν ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ, το ελικόπτερο τύπου Bell 212 απανθρακώθηκε εντελώς κατά τη συντριβή του στο έδαφος.

Πλέον τα ερωτήματα εστιάζουν αφενός στην εξακρίβωση των αιτίων της συντριβής του ελικοπτέρου και συγκεκριμένα, αν υπήρξε κάποιο μηχανικό πρόβλημα ή αν υπήρξε εξωγενής παρέμβαση και αφετέρου στο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση στην πολιτική σκηνή του Ιράν.

 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εάν ένας πρόεδρος εν ενεργεία πεθάνει, τότε αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος εφόσον λάβει και τη σχετική έγκριση του ανώτατου ηγέτη, του Ayatollah Ali Khamenei.

Αυτή τη στιγμή αντιπρόεδρος του Ιράν είναι ο Μοhammad Mokhber.

Ένα συμβούλιο που αποτελείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον αρχηγό του δικαστικού σώματος πρέπει να αποφασίσει και να ορίσει εκλογές για νέο πρόεδρο εντός μέγιστης περιόδου 50 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται πως ο Raisi εξελέγη πρόεδρος το 2021 και, σύμφωνα με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα, επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το 2025.

 

Είναι όλοι νεκροί

«Ο Πρόεδρος Raisi ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος ενώ τον θάνατου του Raisi ανακοίνωσε και επίσημα ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Mohsen Mansouri.

«Ανήκουμε στον Αλλάχ και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Mansouri, χρησιμοποιώντας μια φράση από το Κοράνι που χρησιμοποιούν οι Μουσουλμάνοι για τον θάνατο ενός αγαπημένου τους.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr επιβεβαίωσε τους θανάτους, αναφέροντας ότι «όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών έγιναν μάρτυρες».

 

Εννιά οι νεκροί

Όπως έγινε γνωστό από την Τεχεράνη, στο ελικόπτερο όπου επέβαινε ο πρόεδρος Ebrahim Raisi και ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian, ήταν ακόμα άλλοι 7 άνθρωποι.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους Ayatollah Seyyed Muhammad Ali Al-Hashem τον ιμάμη της Tabriz, Malik Rahmati, τον κυβερνήτη της ιρανικής επαρχίας του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, Sardar Seyed Mehdi Mousavi, τον επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου, για τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη καθώς και για άλλα δύο άτομα άγνωστης ταυτότητας.

Όπως αναφέρεται, τα πτώματα έχουν απανθρακωθεί και είναι δύσκολο να γίνει η ταυτοποίηση τους.

 

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Raisi κάηκε ολοσχερώς στη συντριβή της Κυριακής.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εικόνες από το σημείο έδειξαν ότι το αεροσκάφος έπεσε σε μια βουνοκορφή, αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την αιτία της συντριβής.

Οι ομάδες διάσωσης έδωσαν σκληρή μάχη με τον χρόνο, αλλά και με τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στη δυσπρόσιτη περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο.

Περισσότερες από 20 πλήρως εξοπλισμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων drones και σκύλων ανιχνευτών, εστάλησαν στην περιοχή.

 

To χρονικό

Ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi είχε μεταβεί την Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν με πλήθος Ιρανών υπουργών.

Εκεί, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Ilham Aliev συμμετείχε στην τελετή έναρξης λειτουργίας του υδροηλεκτρικού συγκροτήματος Khudaferin και στα εγκαίνια του ενεργειακού σταθμού Gyz Galasy, που χτίστηκε στον ποταμό Araz.

Ο Ιρανός πρόεδρος σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αρμενία την Κυριακή (19/5), αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Αναμενόταν να συμμετάσχει στο άνοιγμα των διαδρόμων για την εμπορική εφοδιαστική αλυσίδα στην Αρμενία.

Η πομπή του προέδρου περιελάμβανε 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο, στα οποία επέβαιναν οι υπουργοί Ενέργειας και Υποδομών Ali Akbar Mehrabian και Mehrdad Bazrpash, έφτασαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή που συνετρίβη το ελικόπτερο, επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη.

 

Τα ανταλλακτικά και η ομίχλη

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, είναι το ελικόπτερο να υπέστη κάποια βλάβη.

Το Ιράν χρησιμοποιεί διάφορους τύπους ελικοπτέρων, αλλά οι δεκαετίες κυρώσεων έχουν καταστήσει δύσκολη την αγορά νέων αεροσκαφών ή την απόκτηση ανταλλακτικών.

Πολλά από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Ιράν χρονολογούνται πριν από την επανάσταση της χώρας του 1979.

Σε ρεπορτάζ από την ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, την Κυριακή, ο Resul Serdar του Al Jazeera είπε ότι «τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται στο Ιράν είναι αρκετά ξεπερασμένα».

«Γι' αυτό τέτοια ατυχήματα είναι αρκετά συχνά στο Ιράν», εξήγησε.


Ποιος ήταν ο Raisi

Ο 63χρονος Raisi είναι ο ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν από τις 3 Αυγούστου 2021, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2021

Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.

Διετέλεσε μέρος της πολιτικής καριέρας του στη δικαστική εξουσία του Ιράν και είναι εξαιρετικά συντηρητικός όσον αφορά τον ισλαμικό νόμο.

Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.


Προοριζόταν για διάδοχος του Ayatollah Ali Khamenei

O σκληροπυρηνικός Raisi θεωρούνταν από πολλούς ως ο πιθανότερος διάδοχος του 85χρονου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, ο οποίος από το 1989 κατέχει την εξουσία για όλες τις σημαντικές αποφάσεις και πολιτικές του Ιράν.

Μάλιστα η νίκη του Raisi στις προεδρικές εκλογές του 2021 είχε φέρει τους σκληροπυρηνικούς Ιρανούς να κατέχουν όλες τις θέσεις εξουσίας.

Ο θάνατος του έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το Ιράν, το οποίο διέρχεται μια σειρά από κρίσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.


Σκληροπυρηνικός και ο Hossein Amir-Abdollahian

Εξίσου σκληροπυρηνικές θέσεις είχε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Hossein Amir-Abdollahian, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης και θεωρούνταν προστατευόμενος του Ayatollah Ali Khamenei

Αν και στάθηκε απέναντι στις ΗΠΑ και στη Δύση όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμμετείχε στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.


Ισραήλ: Καμία εμπλοκή με την πτώση το ελικοπτέρου

Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ - Ιράν είναι εξαιρετικά τεταμένες, μετά και την πρωτοφανή ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων πριν από μερικές εβδομάδες που είχε σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Οι ισραηλινές αρχές απέχουν επισήμως από το να σχολιάσουν τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται σε αυτό το περιστατικό, ανέφερε την Κυριακή (19/5/2024) η πύλη Ynet, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν περίμεναν «συνέπειες για το Ισραήλ» ή αλλαγές στην πολιτική της Τεχεράνης έναντι του εβραϊκού κράτους σε σχέση με το περιστατικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πιθανές συνέπειες εξαρτώνται από το ποιος θα αντικαταστήσει τον Raisi ως πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


Αλληλεγγύη από Hamas

Το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» του στην ηγεσία του Ιράν και τον λαό του για την πτώση του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και επισημαίνει ότι παρακολουθεί τα νέα για το περιστατικό «με μεγάλη ανησυχία».

«Εμείς στο κίνημα ισλαμικής αντίστασης της Hamas παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και ανησυχία την είδηση της έκτακτης προσγείωσης του ελικοπτέρου στο οποίο ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Ιρανικής Δημοκρατίας Ebrahim Raisi, ο Υπουργός Εξωτερικών (του Ιράν) κ. Hossein Amir Ο Abdollahian και η συνοδευτική αντιπροσωπεία επέβαιναν...

Σε σχέση με αυτό το οδυνηρό περιστατικό, εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν - την ηγεσία, την κυβέρνηση και τον λαό της», ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της Hamas.

 

ΗΠΑ - ΕΕ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις - Ο Βiden επεστρεψε στο Λευκό Οίκο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν αναφορές ότι ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi συνετρίβη σε ένα «πολύ ανησυχητικό» ατύχημα.

«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή πτώση συντριβή στο Ιράν που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στον The Independent.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο πρόεδρος Biden έχει ενημερωθεί για της εξελίξεις και διέκοψε το πρόγραμμα προεκλογικών εμφανίσεων.

H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης "Χ".

«Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», αναφέρει ο Michel.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης