Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γαλλία ετοιμάζεται για ρεκόρ αρνητικών τιμών ενέργειας φέτος

Η Γαλλία ετοιμάζεται για ρεκόρ αρνητικών τιμών ενέργειας φέτος
'Ενας σημαντικός παράγοντας που ώθησε τις τιμές σε αρνητικό έδαφος ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική παραγωγή
Ο αριθμός των ωρών με αρνητικές τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας πρόκειται να εκτοξευθεί φέτος στο ρεκόρ των 300 ωρών λόγω της μειωμένης ζήτησης και της αυξανόμενης προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε αναλυτής στο Montel.

«Είναι άνευ προηγουμένου. Οι αρνητικές τιμές της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε 126 ώρες μέχρι στιγμής φέτος και αναμένουμε ότι αυτές θα φτάσουν περίπου τις 300 μέσα στο έτος», δήλωσε ο Clement Bouilloux, ειδικός της γαλλικής αγοράς στην EnAppSys της Montel, στο τέλος του συνεδρίου για την Ημέρα Γαλλικής Ενέργειας στο Παρίσι.

Από την αρχή του χρόνου, η Γαλλία έχει καταγράψει περισσότερες αρνητικές ώρες σε σχέση με τη γειτονική Γερμανία, η οποία κατέγραψε 118.

Μόνο η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες είχαν περισσότερες αρνητικές ώρες, καταγράφοντας 127 και 128 αντίστοιχα.

Μειωμένη 3,2% η κατανάλωση ενέργειας το 2023

Πέρυσι, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία μειώθηκε κατά 3,2% εν μέσω υψηλότερων τιμών.

Μέχρι στιγμής φέτος, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2019 ενώ είχε μειωθεί κατά 8,5% έως τις 7 Απριλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TSO.

Καθαρότερη παραγωγή

Το 2023, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε απότομα σε 135,6 TWh, σε σύγκριση με 110,4 TWh το 2022, κυρίως λόγω των πρόσθετων ηλιακών και αιολικών έργων.

Ταυτόχρονα, ένας ακόμα παράγοντας που ώθησε τις τιμές σε αρνητικό έδαφος ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική παραγωγή, δήλωσε ο Bouilloux.

Τον Απρίλιο, η πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση σε 26,6 TWh, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο για τον Απρίλιο από το 2021, όπως έδειξαν τα στοιχεία του TSO RTE την περασμένη εβδομάδα.

Ο Bouilloux δήλωσε ότι οι αρνητικές τιμές στη Γαλλία είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι να ανακάμψει η ζήτηση.

Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, εκτός εάν η χώρα δει ξανά τη βιομηχανία της να αναπτύσσεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης