Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ανησυχία στην αγορά πετρελαίου μετά την αλλαγή διαδόχου στη Σ. Αραβία

Bloomberg: Ανησυχία στην αγορά πετρελαίου μετά την αλλαγή διαδόχου στη Σ. Αραβία
Ο 31χρονος διάδοχος έχει ήδη υποστηρίξει τη συμμετοχή του βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη και έχει σπάσει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο διορισμός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας έχει θορυβήσει την πετρελαϊκή αγορά, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ακόμα πιο δυναμική εξωτερική πολιτική του αραβικού βασιλείου, που θα μπορούσε να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα στην καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Ο 31χρονος διάδοχος έχει ήδη υποστηρίξει τη συμμετοχή του βασιλείου στον πόλεμο στην Υεμένη και έχει σπάσει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ, σημειώνει το πρακτορείο.
Οι κινήσεις αυτές συμπληρώνει, έφεραν το σαουδαραβικό βασίλειο σε αντιπαράθεση με το Ιράν, ενώ όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, ο μπιν Σαλμάν ήταν αυτός που παρολίγο να τινάξει στον αέρα την συμφωνία του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2016, όταν αρχικώς το Ιράν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή.
Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, η κυβέρνησή του θα χρειαστεί τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, για να προωθήσει τα σχέδιά της για μεταρρύθμιση της οικονομίας του βασιλείου, γεγονός που καθιστά απίθανη την άμεση αλλαγή στην πολιτική πετρελαίου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής στρατηγικής της RBC Capital Markets LLC, Ελίμα Κροφτ, ο διορισμός του πρίγκιπα ως διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας «πιθανόν να σημαίνει ελάχιστη αλλαγή στην πολιτική της παραγωγής πετρελαίου», ωστόσο όπως επισημαίνει «θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, που θα επαναφέρει το ασφάλιστρο του πολιτικού κινδύνου».
Την ίδια άποψη σύμφωνα με το Bloomberg έχουν και οι έμποροι πετρελαίου στο Λονδίνο, τη Γενεύη και το Ντουμπάι, σημειώνοντας ότι ο μπιν Σαλμάν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας πριν ακόμη διοριστεί διάδοχος του θρόνου και ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσία τη συμμετοχή της στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
«Ακόμα κι αν υπάρξει μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, δεν βλέπουμε να προκύπτουν αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική ακόμη», δήλωσε η επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd., Αμρίτα Σεν.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς, η Σαουδική Αραβία έχει μπροστά της την IPO της Saudi Aramco, κάτι που σημαίνει, ότι πρέπει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και τα κέρδη της εταιρείας, για να πιάσει το στόχο, που έχει θέσει το αραβικό βασίλειο.
Ο Έλληνας διευθυντής οικονομικών ερευνών στο Κέντρο Ερευνών του Κόλπου, Γιάννης Σφακιανάκης, δηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και «εάν η κατάσταση απαιτεί περαιτέρω περικοπή της παραγωγής ή κάποια παρεμβολή, οι Σαουδάραβες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων».
Προσθέτει δε, ότι «η εμβάθυνση των περικοπών του ΟΠΕΚ είναι τώρα ένα πολύ πιθανό σενάριο, εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης