Αναλύσεις

Προβληματισμός στα funds για Ελλάδα από τα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

tags :
Προβληματισμός στα funds για Ελλάδα από τα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Οι ξένοι επενδυτές και ειδικά οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι είναι επιφυλακτικοί με την πορεία της Ελλάδος, των μετοχών και ομολόγων.
Τα road show σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη που διεξήχθησαν εσχάτως φαίνεται ότι είναι η αφορμή για την αλλαγή επί τα χείρω της επενδυτικής ψυχολογίας.
Οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν έως 5%, ενώ και στα ομόλογα έχει ανακοπεί πλήρως η τάση βελτίωσης του τελευταίου διαστήματος.
Από τις επαφές που έχουν υπάρξει με ξένους επενδυτές προκύπτουν
Μπορεί στις παρουσιάσεις σε σχέση με το παρελθόν οι συμμετέχοντες να είναι περισσότεροι αλλά στην πραγματικότητα μεγαλύτερος είναι και ο προβληματισμός.
1) ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ελλάδα χωρίς χρέος και χωρίς QE θα καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.
2) Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την συνέχεια της ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο βασικός προβληματισμός είναι ότι για τους επόμενους μήνες θα απουσιάζουν οι ισχυροί καταλύτες, οπότε ποιο θα είναι το νέο επενδυτικό αφήγημα για την συνέχιση της ανόδου;
Η άποψη πολλών και ειδικά των αμερικανών είναι ότι το χρηματιστήριο μπορεί να έχει καταγράψει ήδη τα χειρότερα αλλά τα περιθώρια ανόδου στηρίζονται σε αστάθμητους κυρίως παράγοντες.
3) Σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη κατεγράφη ξεκάθαρος προβληματισμός για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ξένοι αμφισβητούν την μέχρι τώρα πορεία αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων.
Οι μειώσεις που έχουν υπάρξει στα NPEs προέρχονται κυρίως από διαγραφές και ελάχιστες πωλήσεις όχι από πραγματικές αναδιαρθρώσεις.
Οι πλειστηριασμοί προσκρούουν σε εμπόδια όπως και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μια γενικόλογη προσέγγιση με πολλά άλυτα προβλήματα.
Οι ξένοι αμφισβητούν και το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν capital buffers δηλαδή κεφαλαιακά αποθέματα επαρκεί ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις όχι των stress tests αλλά των προβληματικών δανείων….
Οι ξένοι θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε λύσεις που θα τις πλήξουν κεφαλαιακά.
4) Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι είναι επιφυλακτικοί και για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο του 2017.
Μια γρήγορη έκδοση ακόμη και έχει διασφαλιστεί επιτόκιο και κάλυψη μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς κερδοσκοπίας.
Ακόμη η Ελλάδα δεν πατάει σταθερά στα πόδια της.
5) Για την πορεία της οικονομίας θεωρούν οι ξένοι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί μεταξύ 1,6% με 1,8% για το 2017.
6) Για το χρέος, το QE και τον ρόλο του ΔΝΤ ειδικά οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει λύση το 2017 αλλά το 2018.
Θεωρούν ότι το κεφάλαιο QE έχει ολοκληρωτικά τελειώσει όχι μόνο για το 2017 αλλά και γενικά.
Για το ΔΝΤ επίσης θεωρούν ότι δεν θα συμμετάσχει με νέο δάνειο στην Ελλάδα είναι προσχηματική η παρουσία του Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
7) Οι ξένοι και όχι μόνο η HSBC θεωρούν ότι η Ελλάδα τα επόμενα τρίμηνα θα βρεθεί πάλι στο αρνητικό προσκήνιο.
Η Ελλάδα με όλες τις ενέργειες που έχει λάβει κέρδισε χρόνο δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης