Διεθνή

Αναλυτές: H εκλογή Trump μπορεί να αλλάξει την νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ

Αναλυτές: H εκλογή Trump μπορεί να αλλάξει την νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ
Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται να επενδύσει 1 δις.δολάρια στις υποδομές και τη μείωση των φόρων αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, η στρατηγική αυτή αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Η  νίκη - έκπληξη του Donald Trump εγείρει ερωτήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, με τον μελλοντικό ρόλο της νομισματικής τόνωσης και των κεντρικών τραπεζών είναι ένα από αυτά.
Οι πολιτικές Trump είναι «για την αύξηση των δαπανών και στη συνέχεια την εκτύπωση χρημάτων, είναι το τέλος των κεντρικών τραπεζών, όπως το γνωρίζουμε από την αρχή του (1980),"  δήλωσε στο CNBC, τη Δευτέρα η Beat Wittmann, συνεργάτης και πρόεδρος της Porta Advisors.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να παρέχει την οικονομία μια ισχυρή δημοσιονομική ώθηση, και υπόσχεται να επενδύσει 1 δις.δολάρια στις υποδομές και τη μείωση των φόρων. Αλλά, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η στρατηγική αυτή αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
"Αυτή είναι μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή για να προβεί σε περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα," δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της JP Morgan Asset Management, είπε σε μια σημείωση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα ήδη αυξάνεται, από 2,5% του ΑΕΠ το 2015 με 3,2% του ΑΕΠ το 2016, και αν τα δημοσιονομικά σχέδια του εφαρμοστούν πλήρως, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε 105 % του ΑΕΠ μέχρι το 2026, πρόσθεσε.
Επίσης "μια ώθηση σοκ για  ενίσχυση της ζήτησης μέσω φορολογικών περικοπών είναι πιθανόν να ενισχύσει τον πληθωρισμό και τις εισαγωγές περισσότερο από την εγχώρια παραγωγή," δήλωσε ο Κέλι.
Εάν αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις υλοποιηθούν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκαστεί να σφίξει την πολιτική της με ταχύτερο ρυθμό.

Επτά κενές θέσεις
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Trump θα μπορούσε να αλλάξει τον σχηματισμό της Fed κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, κατά την οποία θα είναι διαθέσιμες στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας επτά κενές θέσεις.
Θα μπορούσε επίσης να συνεργασθεί με το  ελεγχόμενο Κογκρέσο και να ξαναγράψει τους νόμους που διέπουν τη δομή και τις γνωστοποιήσεις της Fed, και ενδεχομένως να  αγκάλιαζει προτάσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας που έχουν δει ως απειλές για την ανεξαρτησία της χάραξης πολιτικής, ανέφερε η εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης