Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reutres: Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου

Reutres: Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου

 

Οι επίσημες συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, λένε πηγές

 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για την παράταση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά τον Ιούνιο, αλλά τρεις πηγές από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις περικοπές τους εάν αποτύχει η ζήτηση να oδηγήσει σε ανάκαμψη

Ο ΟΠΕΚ+ έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022 εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς μη μέλη και ανησυχίες για τη ζήτηση καθώς οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν υψηλά επιτόκια.

 Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, θα συναντηθεί την 1η Ιουνίου στη Βιέννη για να καθορίσει την πολιτική παραγωγής. 

 
Γεωπολιτικές ανησυχίες

Ο όμιλος OPEC+ μειώνει αυτήν τη στιγμή την παραγωγή κατά 5,86 εκατομμύρια bpd, ίσο με περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατομμύρια bpd από μέλη του OPEC+ που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2024 και 2,2 εκατομμύρια bpd εθελοντικές περικοπές από ορισμένα μέλη που λήγουν στα τέλη Ιουνίου.

 Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη φέτος από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αν και οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια έχουν βαρύνει. Το αργό πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη και διαμορφώθηκε στα 83,44 δολάρια το βαρέλι.

Οι τρεις πηγές από χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές της προσφοράς ανέφεραν ότι είναι πιθανή η παράταση.

Οι περικοπές θα μπορούσαν να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους, είπε μια πηγή, ενώ μια άλλη είπε ότι θα χρειαζόταν αιφνιδιαστικό άλμα στη ζήτηση για τον ΟΠΕΚ+ να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές.


Επεκταση περικοπών 

Δύο άλλες πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν ότι δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί επίσημες συνομιλίες και μία από αυτές είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν κλίνει ακόμη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επέκταση των περικοπών.

Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι βαθύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να επεκταθεί πέρα από τον Ιούνιο - αλλά δεν έχουμε ακόμη μια σταθερή άποψη γιατί δεν πιστεύουμε ότι έχουν μπει στην πραγματική περίοδο συζήτησης και λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Richard Bronze. ενεργειακών πτυχών.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν μερικές ή όλες οι περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα να αποκλιμακωθούν μετά τον Ιούνιο, λένε οι αναλυτές.

Ο ΟΠΕΚ έχει δηλώσει ότι αναμένει άλλο ένα έτος σχετικά ισχυρής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει πολύ πιο αργή ανάπτυξη 1,2 εκατομμυρίων bpd.

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης