Αναλύσεις

Αξιολογήσεις express σχεδιάζει η κυβέρνηση για να περισσέψουν 9 δισ. στα ταμεία

Αξιολογήσεις express σχεδιάζει η κυβέρνηση για να περισσέψουν 9 δισ. στα ταμεία
Η Αθήνα χρειάζεται 9,8 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει όλες τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018
Σχέδιο για διαδοχικές αξιολογήσεις από τους δανειστές, ως τον Αύγουστο του 2018 που εκπνέει το ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα απόθεμα κεφαλαίων τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από τις μαζεμένες δόσεις που θα λάβει από τον ESM η Αθήνα.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα γλιτώσει από τα δόντια των δανειστών αφού με το μαξιλάρι των χρημάτων που θα δημιουργηθεί η κυβέρνηση θα αποφύγει τα νέα σκληρά μέτρα που προσφέρουν «πακέτο» οι πιστωτές μαζί με τα  27,5 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν από το τρίτο Μνημόνιο και περιλαμβάνει η «γραμμή προληπτικής πίστωσης», το 4ο Μνημόνιο δηλαδή.
Το σχέδιο μελετάται στο πλαίσιο των δηλώσεων του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές χωρίς την ασφάλεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μόνο με την διαδοχική κάλυψη των τριών αξιολογήσεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή διαφορετικά μιας μεγάλης που θα καλύπτει όμως όλη τη γκάμα των προαπαιτουμένων και των παρεμβάσεων στην οικονομία που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση 113 προαπαιτουμένων μέχρι το τέλος του προγράμματος  εκ των οποίων τα 83 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Παίρνοντας χαρτί και μολύβι για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος κρίνουν σκόπιμο η 3η αξιολόγηση μέσω της οποίας η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να λάβει 5 δισ. ευρώ, να έχει ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα ώστε αρχές Ιανουαρίου του 2018, να έχει ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση που θα της εξασφαλίσει άλλα 5 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα χρειάζεται 9,8 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει όλες τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και από ότι φαίνεται οι δύο πρώτες αξιολογήσεις επιτρέπουν την κάλυψη αυτού του ποσού.
Συνεπώς τα χρήματα που θα προκύψουν από την επισκόπηση του Μαΐου και από αυτή του Ιουλίου λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος, ύψους 8,4 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν το αποθεματικό κεφάλαιο (capital buffer) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Σε περίπτωση που οι ανάγκες της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερες από 10 δισ. ευρώ τότε άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το δημόσιο είναι :
-Ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός μέσω repos που έχει ήδη εκτοξευτεί σε 13,6 δισ. ευρώ, και
-Τα έντοκα γραμμάτια από το ρολάρισμα των οποίων το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αντλήσει 14,9 δισ. ευρώ ετησίως.
Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν το ιδανικό σενάριο το οποίο προϋποθέτει πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για να υλοποιηθούν εγκαίρως τα 113 προαπαιτούμενα στους 14 μήνες που απομένουν,  και ισχυρή πολιτική βούληση για να περάσουν από τη Βουλή μέτρα τα οποία αποτελούν αγκάθια για την κυβέρνηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της επόμενης αξιολόγησης είναι ο Δημόσιος Τομέας και οι αποκρατικοποιήσεις, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει από τώρα περαιτέρω μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο Τομέα, ή περιορισμό των απασχολουμένων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω της αξιολόγησης και της κινητικότητας.
Επίσης μπροστά είναι και το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018, το οποίο περιλαμβάνει το νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια (ψηφισμένο από το 2016), το φόρο για εισοδήματα από περιστασιακή μίσθωση ακινήτων, την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις που θα μειώσει κατά το αντίστοιχο ποσό το διαθέσιμο εισόδημα, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, τη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων, και άλλα τέτοια… ευχάριστα.
Πολλοί εκτιμούν ότι ο Οκτώβριος που η κυβέρνηση θα καταρτίζει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα είναι ένας μήνας τεκτονικών αλλαγών ο οποίος θα έρθει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα καθώς πρέπει να συνδυαστεί και με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Από τις προβολές που θα κάνουν οι πιστωτές θα εξαρτηθεί αν απαιτούνται περισσότερα μέτρα από το 0,3% του ΑΕΠ για το 2018.
Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης