Αναλύσεις

Αγορές: Η ασυνήθιστη αντίδραση των επενδυτών μετά την νίκη Trump στην προεδρία των ΗΠΑ

Αγορές: Η ασυνήθιστη αντίδραση των επενδυτών μετά την νίκη Trump στην προεδρία των ΗΠΑ
Με ηρεμία αντέδρασαν οι αγορές, οι προεκλογικές εξαγγελίες και οι μεταρρυθμίσεις δεν «τρόμαξαν» τους επενδυτές
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στον κόσμο είχαν μια ασυνήθιστη αντίδραση στο απροσδόκητο αποτέλεσμα της εκλογικής νίκης του Donald Trump: παρέμειναν σχετικά ήρεμες, και κάποιοι μπορεί να πουν ακόμα, ότι ανταποκρίθηκαν και θετικά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Foreign Affairs.
Σε αντίθεση με τη βρετανική λίρα - μετά το δημοψήφισμα του Brexit - η οποία υποχώρησε γρήγορα λίγο μετά, το δολάριο ΗΠΑ μετά την εκλογή- έκπληξη, στην πραγματικότητα ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι των ξένων νομισμάτων, όπως το γεν, το ευρώ και το γουάν.
Τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους. Ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να αυξηθεί συγκρατημένα.
Η αντίδραση των παγκόσμιων αγορών ήταν ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα.
Τα futures μετοχών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 5% την Τρίτη το βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι ο Trump είχε εξασφαλίσει την νίκη.
Η συμπεριφορά ήταν σύμφωνη με τα προεκλογικά πρότυπα. Κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν αυξημένη πιθανότητα μιας νίκης Trump, τα αποθέματα έτειναν να βυθίζονται (όπως και οι εκθέσεις του Διευθυντή του FBI James Comey για την έρευνα σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον).
Αλλά λίγες ώρες μετά την πτώση της Τρίτης, οι μετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες και επέστρεψαν σε ανοδική πορεία. Μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας διαπραγμάτευσης, η αγορά ήταν πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις εκλογές.
Δεν είναι σαφές γιατί οι επενδυτές απάντησαν με αυτόν τον τρόπο. Μερικοί εκτιμούν ότι η συμβιβαστική ομιλία του Trump μετά την νίκη την Τετάρτη χαλάρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών.
Πριν από τις εκλογές, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις λαϊκίστικες πτυχές της εκστρατείας του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ.
Μετά την εκλογή, οι επενδυτές φάνηκε να «βλέπουν» την θετική πλευρά των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο νέος πρόεδρος, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και η απορρύθμιση σημαντικών βιομηχανικών κλάδων, αντανακλώντας ίσως το γεγονός ότι η κυβέρνηση (και μάλλον απροσδόκητα) είναι σε θέση να διατηρήσει τον έλεγχο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην παραμένει κανείς στις αρχικές αντιδράσεις της αγοράς. Σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι συνήθως, οι επενδυτές είναι αβέβαιοι ως προς το τι ακριβώς θα κάνει ο νεο εκλεγμένος πρόεδρος. Όπως και το να σκέφτεται κανείς ότι ο Trump, δεν είναι σαφώς ένας «κανονικός» πολιτικός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης