Αναλύσεις

Gros (CEPS): Έξοδος στις αγορές μόνο με risk premium κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του ΔΝΤ

Gros (CEPS): Έξοδος στις αγορές μόνο με risk premium κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του ΔΝΤ
«Ναι» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά με αστερίσκους, βάζει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, τονίζοντας πως το risk premium θα πρέπει να πέσει σε περιοχή κάτω του κόστους χρηματοδότησης του ΔΝΤ, δηλαδή γύρω στο 3,5% με 4%.
Την κρισιμότητα της σωστής χρονικής στιγμής για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στο bankingnews.gr o Daniel Gros, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης και νυν διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) - Centre for European Policy Studies.
Την ώρα που η Ελλάδα τηρεί σιγή υχθύος για την πολυαναμενόμενη έξοδο, ο κ. Gros υπογραμμίζει πως κάτι θα πρέπει να γίνει, «μόνο εάν το risk premium πέσει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το νέο χρέος δεν θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 3,5 ή 4%».
Σχετικά με το εάν το ΔΝΤ «σκότωσε» τις ελπίδες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος απαντήσεις:
«Όχι επίσημα, αλλά θα ήταν παράξενο να δούμε το ΔΝΤ να παρέχει βοήθεια σε μια χώρα που θέλει να εκδώσει νέο χρέος, την ώρα που το Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της είναι μη βιώσιμο».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Daniel Gros στο bankingnews.gr:

- Το ΔΝΤ ψήφισε «ναι» στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος. Τι σημαίνει μια νέα πιστωτική γραμμή του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

Σαφώς το ΔΝΤ ευελπιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα προχωρήσουν σε καμία ελάφρυνση του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δικαιολογία να μην δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω χρηματοδότηση.
Αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν από την μεριά τους κανένα ενδιαφέρον για περαιτέρω δάνεια από το ΔΝΤ, καθώς είναι εξαιρετικά ακριβότερα από τα δάνεια του ESM.

- Γιατί το ΔΝΤ επαναλαμβάνει συνεχώς την πάγια θέση του ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο»;

Το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο για αυτή τη θέση και πιστεύει ότι οι Γερμανοί δεν το αναγνωρίζουν μόνο και μόνο λόγω των εκλογών τους.

- Το ΔΝΤ «σκότωσε» τις ελπίδες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων;

Όχι επίσημα, αλλά θα ήταν παράξενο να δούμε το ΔΝΤ να παρέχει βοήθεια σε μια χώρα που θέλει να εκδώσει νέο χρέος, την ώρα που το Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της είναι μη βιώσιμο.

- Πώς θα καταλάβει η Ελλάδα ότι είναι η «σωστή στιγμή» για την έξοδο στις αγορές ομολόγων; Πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή;

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές μόνο εάν το risk premium πέσει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το νέο χρέος δεν θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 3,5 ή 4%.

- Ποιους κινδύνους κρύβει μία πρόωρη επιστροφή στις αγορές ομολόγων;

Μια πρόωρη επιστροφή θα επιβαρύνει τη χώρα με δαπανηρό χρέος που θα μπορούσε να είναι αρκετά ασταθές.

- Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός το 2015 για να πολεμήσει τα πακέτα διάσωσης, αλλά τελικά η κυβέρνησή του υπέγραψε ορισμένες συμφωνίες τις οποίες το κόμμα του ξόρκιζε. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μεταστροφή;

Κανένα σχόλιο.
Θα πω μόνο ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει μια χώρα ένα ακόμα πρόγραμμα είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η αύξηση των εξαγωγών.


Πηγή: www.bankingnews.gr    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης