Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

"Θρίλερ" με το επιτόκιο του 5ετούς – Οι τράπεζες θέλουν 4,70%, οι ανάδοχοι «βλέπουν» 4,50%, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει 4,30%

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Pimco θα αγοράσει 200 εκατ ευρώ του νέου ελληνικού 5ετούς και επίσης και η Greylock capital.
Ένα πραγματικό... θρίλερ με το επιτόκιο, αλλά και την τεχνητή υπερκάλυψη βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω της έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.
Η κυβέρνηση επειδή ποντάρει προφανώς σε πολιτικούς πόντους από την έξοδο στις αγορές μέσω 5ετούς ομολόγου λήξης 2022 εστιάζεται στο επιτόκιο, την υπερκάλυψη, καθώς και στην συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο νέο ελληνικό ομόλογο και την αντίστοιχη συμμετοχή των ελλήνων. 
Ειδικά σε ότι αφορά στο επιτόκιο του νέου 5ετούς ομολόγου, το επίπεδο στο οποίο αυτό τελικά θα διαμορφωθεί εκτυλίσσεται σε ένα θρίλερ.
Οι έλληνες τραπεζίτες βλέπουν επιτόκιο 4,70% οριακά καλύτερο από το επιτόκιο Σαμαρά στο 4,95%.
Οι ξένοι ανάδοχοι θεωρούν ότι πιο ρεαλιστικό είναι το επιτόκιο στο 4,50% ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ και η κυβέρνηση θα ήθελε επιτόκιο 4,30% ώστε να περάσει ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές….ότι μπορεί να δανειστεί με καλύτερα επιτόκια από το παρελθόν.
Παρ΄ ότι οι πληροφορίες από τους τραπεζίτες έχουν κριθεί διαχρονικά αξιόπιστες, πηγές στους αναδόχους μιλούν για επιτόκια γύρω στο 4,5% και επειδή έχουν την δυνατότητα καθορισμού του επιτοκίου μάλλον η άποψη τους αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά την αλήθεια.
Πάντως ως προς το επιτόκιο 3 είναι τα στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε
1)Η Κύπρος όταν είχε βγει στις αγορές το 2016 έχοντας βγει και από τα μνημόνια δανείστηκε στην 5ετία 4,75%.
2)Η Ελλάδα δανείζεται από τον ESM με επιτόκια 0,89% δηλαδή θα δανειστεί περίπου 5 φορές ακριβότερα από τους ιδιώτες επενδυτές.
3)Το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο περίπου 3,8% που πρακτικά σημαίνει ότι οι αγορές δανείζουν ακριβά την Ελλάδα.
Το 3,8% επιτόκιο του ΔΝΤ είναι το ακριβότερο επιτόκιο που έχει δανείσει το Ταμείο στην ιστορία του.

Υπερκάλυψη τεχνικής υφής και χαμηλής βαρύτητας στο νέο 5ετές

Η υπερκάλυψη στο νέο 5ετές δεν θα έχει και τόσο μεγάλη σημασία θα είναι 3 φορές το ζητούμενο ποσό των 3 δισ δηλαδή 9 δισεκ. ή 3,5 φορές δηλαδή 10,5 δισεκ. 
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν δύο ειδών υπερκαλύψεις.
Η μια υπερκάλυψη ορίζεται ως αυξημένη συμμετοχή των επενδυτών σε μια έκδοση αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε μείωση του επιτοκίου λόγω αυξημένης πραγματικής ζήτησης.
Ο δεύτερος τύπος υπερκάλυψης είναι τεχνικής υφής.
Εάν μια έκδοση έχει καλυφθεί και ένας επενδυτής θέλει να αγοράσει μέρος της έκδοσης επιλέγει να υποβάλλει πολλαπλάσια προσφορά ώστε να καλύψει τον στόχο του.
Π.χ. ένα ένας ξένος επενδυτής θέλει να αγοράσει 100 εκατ ευρώ ίσως να χρειαστεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για 500 εκατ για να πάρει τα 100 εκατ.
Αυτή η υπερκάλυψη δεν βελτιώνει το επιτόκιο και στόχο έχει να καλύψει τις επενδυτικές στρατηγικές των ενδιαφερομένων θεσμικών.
Στην ελληνική περίπτωση με το νέο 5ετές φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην δεύτερη περίπτωση μεγάλη υπερκάλυψη 3 ή 4 φορές αλλά χωρίς ουσιαστικό νόημα καθώς η μεγάλη ζήτηση δεν μεταφράζεται και σε συμπιεσμένο επιτόκιο.…

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην έκδοση;

Πρωτίστως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από το νέο 5ετές θα αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ.
Το ζητούμενο ποσό είναι 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με 890 εκατ ευρώ και το κοινό Ταμείο με 500 εκατ και δυνητικά έως 830 εκατ ευρώ.
Από την άλλη, οι ξένοι θεσμικοί θα συμμετάσχουν με 1,6 δισ. ευρώ στην έκδοση των 3 δισ. ευρώ..
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Pimco θα αγοράσει 200 εκατ. ευρώ του 5ετούς, όπως επίσης και η Greylock capital.
Για την ελληνική κυβέρνηση η έκδοση του 5ετούς ομολόγου με αντικατάσταση του ομολόγου 2019 θα έχει μεγάλη επικοινωνιακή σημασία.
Ο Σαμαράς δανείστηκε στο 4,95% και η κυβέρνηση Τσίπρα θα δανειστεί μάλλον στο 4,50%.
Κάθε έξοδος στις αγορές είναι θετικό βήμα προς τα εμπρός αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια η Ελλάδα έχει ανάγκη την ουσία όχι επικοινωνιακές στρατηγικές.
Η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να υποτιμηθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερτιμηθεί.
Όπως έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά επικαλούμενοι τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου...στην δεύτερη έξοδο...θα σημειωθεί μεγάλη βελτίωση επιτοκίου.
Π.χ. η Κύπρος δανείστηκε με 5ετές ομόλογο την πρώτη φορά 4,75% και την δεύτερη φορά με 2,80% περίπου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης