Αναλύσεις

HSBC: Η Ελλάδα δεν ανακάμπτει ακόμη, αλλά... σταθεροποιείται - Στο 0,7% η ανάπτυξη το 2017 και 2% το 2018

tags :
HSBC: Η Ελλάδα δεν ανακάμπτει ακόμη, αλλά... σταθεροποιείται - Στο 0,7% η ανάπτυξη το 2017 και 2% το 2018
Οι πληθωριστικές τάσεις τους τελευταίους μήνες και η μείωση του αριθμού των ανέργων δείχνουν τάση βελτίωσης της συνολικής μακροοικονομικής εικόνας στην Ελλάδα
Αν και ακόμη δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, εντούτοις είναι σημαντικά τα σημάδια σταθεροποίησης που επιδεικνύει.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή της για τον κλάδο του λιανεμπορίου για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι μακροοικονομικές τάσεις είναι μικτές αλλά αναμένεται σταθερότητα.
Οι πληθωριστικές τάσεις τους τελευταίους μήνες και η μείωση του αριθμού των ανέργων δείχνουν τάση βελτίωσης της συνολικής μακροοικονομικής εικόνας στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα.
Κατά την εκτίμηση της HSBC, το ευρύτερο καταναλωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα κατευθύνεται προς τη σταθερότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αβεβαιοτήτων φαίνεται να έχει αφαιρεθεί και η οικονομία φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.





Στην πρόσφατη έκθεση της HSBC Equity Strategy Team, τον Ιούλιο του 2017, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε overweight από neutral, προηγουμένως.
Οι αναλυτές της πιστεύουν ότι υπάρχουν εξελίξεις που υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές έχουν μπροστά τους τον καλύτερο τρόπο να τοποθετηθούν στο σενάριο της ενισχυμένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εκτιμώντας ότι ένα θετικό σενάριο θα βελτιώσει τις επενδυτικές θέσεις.
Τον Ιούνιο, το Eurogroup και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η οποία απέτρεψε μια πιθανή αδυναμία πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ επανέφερε μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Λατινικής Αμερικής, αυτή της κατ' αρχήν έγκρισης.
Αυτή είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει μια συμφωνία χρηματοδότησης για μια χώρα μέλος υπό τον όρο ότι η χώρα θα φτάσει σε μια
συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ή τη νέα χρηματοδότηση.
Ο στόχος είναι να «επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τις πολιτικές».
Η απελευθέρωση των πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, και αν αυτοί αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υπό την επιφύλαξη της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα.
Εντούτοις, οι πιστωτές δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει - καθώς ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, κατά την άποψη της HSBC, φαίνεται ότι υπάρχει μια νέα προθυμία να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό εάν το ελληνικό χρέος επανέλθει στην κεντρική σκηνή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC εκτιμά ότι είναι ελάχιστα πιθανό να δούμε αρνητική τροπή στην ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια ώρα είναι αδύνατο να δούμε μια πιο αποφασιστική προσπάθεια να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης