Ενέργεια

G7: Συμφωνία για το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το αργότερο έως το 2035

G7: Συμφωνία για το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το αργότερο έως το 2035

Η συμφωνία θα συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν των υπουργών ενέργειας της G7 την Τρίτη

 

Οι υπουργοί Ενέργειας από τις πλούσιες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) κατέληξαν σε συμφωνία για το κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής τους με καύση άνθρακα το αργότερο έως το 2035, σε ένα σημαντικό βήμα προς τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Έχουμε μια συμφωνία να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του 2030... είναι μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε στο Class CNBC ο Βρετανός υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero Andrew Bowie σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X.

Ιταλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε τεχνική συμφωνία.
Η συμφωνία θα συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν των υπουργών ενέργειας της G7 που θα δημοσιευτεί την Τρίτη στο τέλος της διήμερης συνάντησης στο Τορίνο.
Σύμφωνα με το Reuters νωρίτερα διπλωμάτες από τις χώρες της G7 - Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς και Ιαπωνία - συζήτησαν το θέμα μέχρι αργά την Κυριακή, πριν από την έναρξη της υπουργικής συγκέντρωσης.

Επιτάχυνση επενδύσεων

Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που υποδείχθηκε πέρυσι από τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, από τα οποία ο άνθρακας είναι ο πιο ρυπογόνος.
"Βοηθά στην επιτάχυνση της μετατόπισης των επενδύσεων από τον άνθρακα στην καθαρή τεχνολογία, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και ευρύτερα σε ολόκληρη την ασιατική οικονομία άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας", δήλωσε ο Luca Bergamaschi, συνιδρυτικό μέλος της ιταλικής ομάδας σκέψης για την κλιματική αλλαγή ECCO στο Χ.

Η Ιταλία παρήγαγε πέρυσι το 4,7% της συνολικής ηλεκτρικής της ενέργειας μέσω των έξι εναπομεινάντων σταθμών της με καύση άνθρακα. Η Ρώμη σχεδιάζει επί του παρόντος να απενεργοποιήσει τα εργοστάσιά της έως το 2025, εκτός από τη Σαρδηνία όπου η προθεσμία είναι το 2028.
Στη Γερμανία και την Ιαπωνία ο άνθρακας έχει μεγαλύτερο ρόλο, με το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα καύσιμα να είναι υψηλότερο από το 25% του συνόλου πέρυσι.
Πέρυσι, υπό την προεδρία της Ιαπωνίας, η G7 είχε δεσμευτεί να δώσει προτεραιότητα σε συγκεκριμένα βήματα για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και να υποδείξει μια συγκεκριμένη προθεσμία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης