Διεθνή

Η πυρηνική συμφωνία δίνει ώθηση στην αγορά της Τεχεράνης –Εκτοξεύθηκαν οι αιτήσεις IPO

Η πυρηνική συμφωνία δίνει ώθηση στην αγορά της Τεχεράνης –Εκτοξεύθηκαν οι αιτήσεις IPO
Χιλιάδες αιτήσεις για πρόσβαση στην αγορά - Συγκρατημένοι οι  ξένοι επενδυτές λόγω της έλλειψης συνδέσμων μεσιτείας
Στην χρηματιστηριακή αγορά της Τεχεράνης είναι πλέον ορατές οι αλλαγές με την πυρηνική συμφωνία και τη χαλάρωση των κυρώσεων που επέφερε ανακούφιση στη χώρα.
Τους τελευταίους 18 μήνες, περίπου 193.000 επενδυτές ζήτησαν άδεια για το χρηματιστήριο, δήλωσε ο Chassan Ghalibaf-Asl, Διευθύνων Σύμβουλος επιχείρησης στην Τεχεράνη.
Τουλάχιστον 45 εταιρείες ζήτησαν να καταγράψουν τα μερίδιά τους από τότε που ξεκίνησε το ιρανικό έτος το Μάρτιο και αναμένονται 13 αρχικές δημόσιες προσφορές μέσα στους 12 μήνες, σε σύγκριση με 7 κατά την προηγούμενη περίοδο.
"Η αγορά έχει αυξηθεί" από τότε που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2016, δήλωσε ο Ghalibaf-Asl σε συνέντευξή του στην ιρανική πρωτεύουσα.
Η επανεκλογή τον Μάϊο του Προέδρου Hassan Rouhani, ο οποίος στήριξε τη συμφωνία, ήταν ένα ακόμη "θετικό μήνυμα" για την αγορά, ανέφερε.
Το Ιράν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή με βιομηχανίες που καλύπτουν την ενέργεια, τα ορυχεία και τα αυτοκίνητα, έχει σαφείς δυνατότητες για τους ξένους επενδυτές με τους Ευρωπαίους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νέων εμπορικών συναλλαγών μετά τη χαλάρωση μετά από μια δεκαετία  των αυστηρών κυρώσεων.
Ωστόσο, τα εναπομείναντα προβλήματα με τις ΗΠΑ και οι ανησυχίες ότι ο Πρόεδρος Donald Trump ενδέχεται να υπονομεύσει την πυρηνική συμφωνία ή να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα για τη  χώρα των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν επιβραδύνει την απόδοση των τραπεζών και των εταιρειών.
Η αξία των μετοχών που διαπραγματεύθηκαν στην Τεχεράνη υπερδιπλασιάστηκε το 2016 σε περίπου 19,6 δισ. δολαρίων, καθώς ο κύριος δείκτης της αγοράς ανέβηκε 29%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017, το σημείο αναφοράς υποχώρησε 1% και η αξία των μετοχών που διαπραγματεύθηκαν μειώθηκε κατά 37%.
Αυτό δεν οφείλεται στο Trump, δήλωσε ο Payam Afzali, επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής στη Kian Capital.

Επιτόκια

"Έχουμε ψευδή αρνητικά αισθήματα λόγω του γεγονότος ότι τα επιτόκια είναι τόσο υψηλά", δήλωσε ο Afzali.
"Μπορείτε να πάρετε πολύ υψηλότερες αποδόσεις εάν βάζετε τα χρήματά σας στην τράπεζα.
Αλλά το μήνυμα της κυβέρνησης, που επανειλημμένα έχει περάσει στο παρελθόν, ότι θα εφαρμόσει πολιτικές για τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων θα επηρεάσει το κλίμα των επενδυτών απέναντι στον κίνδυνο μετοχές στη δημόσια αγορά. "
Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για ενδεχόμενες ενέργειες που μπορεί να λάβει ο Trump, είπε ο Ghalibaf-Asl.
"Η πολιτική είναι σημαντική, αλλά δεν είναι όλα σχετικά με τα πολιτικά νέα", είπε.
«Η αγορά αντιδρά στις οικονομικές μεταβλητές».
 Ενώ η εκλογή του Trump και η πίεση του στο Ιράν δεν βοηθούν, ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά θα γινόταν αντιληπτός μόνο από βήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την πυρηνική συμφωνία.
Σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι ντόπιοι, οι αλλοδαποί έχουν αργή συμμετοχή, εν μέρει λόγω των πρακτικών δυσκολιών στη μεταφορά χρημάτων καθώς και της έλλειψης καθιερωμένων δικτύων χρηματιστηριακών συναλλαγών και διακανονισμού, ανέφερε ο Ghalibaf-Asl.
"Ένας ξένος επενδυτής ενδεχομένως να θέλει να είναι παρών, αλλά το γεγονός είναι ότι ο μηχανισμός, ή η συνεργασία με τη δική του μεσιτική εταιρεία, είναι πρόβλημα του θεσμικού πλαισίου - αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν", είπε.
"Ορισμένες επενδυτικές τράπεζες στο εξωτερικό εξετάζουν την αγορά χρηματιστηριακών εταιρειών στο Ιράν για τη σύναψη χρηματιστηριακών σχέσεων. Εάν συμβεί αυτό, η παρουσία ξένων επενδυτών θα αυξηθεί ».
Οι ιρανικές μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, με μέσο συντελεστή τιμών προς κέρδη 7, σε σύγκριση με τα 14 έως 16 των παραμεθόριων και αναδυόμενων αγορών της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Ramin Rabii, CEO  της Turquoise Partners.
Αλλά, για να γίνει το Ιράν ένας κύριος προορισμός επενδύσεων, πρέπει να κερδίσει την ένταξη του σε διεθνείς δείκτες, επεσήμανε.
Οι πιθανότητες είναι αντίθετες, καθώς "οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι εδώ, οι μεγάλοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι εδώ, λόγω του γεγονότος ότι οι αμερικανοί επενδυτές δεν είναι εδώ", τόνισε ο Rabii.
Με τις εταιρείες των Η.Π.Α. να βρίσκονται στους παγκόσμιους δείκτες, το Ιράν είναι απίθανο να συμπεριληφθεί σε αυτούς οποιαδήποτε στιγμή σύντομα ", πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συμβούν μεγάλες ροές κεφαλαίων", κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης