Διεθνή

Citigroup: Τα 4 σοβαρά «αγκάθια» κατά την έναρξη της 3ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας

Citigroup: Τα 4 σοβαρά «αγκάθια» κατά την έναρξη της 3ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας
Η ανάπτυξη στη βιομηχανία και στη συνολική οικονομία επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αλλά παραμένει αρκετά υποτονική
Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών της Ελλάδας επιστρέφουν στην Αθήνα σήμερα, προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες για τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των αποστολών τον επόμενο μήνα.
Εντούτοις, οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν με τους πιστωτές να ανησυχούν για την έλλειψη προόδου σε τέσσερις τομείς - τις μεταρρυθμίσεις του εργασιακού και του Δημόσιου τομέα, την αμφιλεγόμενη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και την περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ως η ημερομηνία-στόχος από τους Έλληνες αξιωματούχους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα όμως με τη Citigroup μπορεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο να συνέβαλε στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, αλλά οι αναλυτές της αμφιβάλλουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για την άρση των ελέγχων κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον (αν και σημειώθηκε κάποια περαιτέρω χαλάρωση το Σεπτέμβριο).
Οι συνηθισμένες εντάσεις με τους πιστωτές είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι τους προσεχείς μήνες, καθώς η επόμενη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, μολονότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων πιθανότατα έχει ήδη ολοκληρωθεί στις δύο πρώτες αξιολογήσεις.
Η Citigroup αναφέρεται σήμερα και στο ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο, μετά από πτώση κατά 0,6% τον Ιούνιο, φέρνοντας το δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε από 1% τον Ιούλιο σε 0,9% τον Αύγουστο, ενώ ο ΕνΔΤΚ υποχώρησε από 0,9% σε 0,6% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup η ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα και στη συνολική οικονομία επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αλλά παραμένει αρκετά υποτονική.
Εξακολουθεί να περιορίζεται από τους ελέγχους κεφαλαίου και την κακή εγχώρια κατάσταση ρευστότητας.
Οι αποπληθωριστικές δυνάμεις παραμένουν στη θέση τους, αν και η κορυφή του αποπληθωρισμού είναι πιθανώς πίσω μας.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης