Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία και ExxonMobil ετοιμάζουν συμφωνία πολλών δισ. για την αγορά LNG

Τουρκία και ExxonMobil ετοιμάζουν συμφωνία πολλών δισ. για την αγορά LNG
Η επικείμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Exxon έρχεται σε μια εποχή που οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώνονται
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανεπτυγμένες συζητήσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η γειτονική χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού που θα την κάνει να εξαρτάται λιγότερο από τη Μόσχα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Alparslan Bayraktar σε συνέντευξή του.

Η Τουρκία θα εξασφαλίσει με τη συμφωνία αυτή, έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας που συζητείται με την Exxon, δήλωσε ο Bayraktar στους FT.

Το deal θα έχει πιθανότατα ισχύ για μια δεκαετία, πρόσθεσε.

Ο Bayraktar δήλωσε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας με την Exxon βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχουν διαμορφωθεί.

Χτύπημα για τη Ρωσία

Η επικείμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Exxon έρχεται σε μια εποχή που οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώνονται, καθώς η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους παραγωγούς, όπως τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,9% σε 15,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει ελάχιστο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης