Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΝΔ: Η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική στο deal με την Socar για τον ΔΕΣΦΑ

ΝΔ: Η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική στο deal με την Socar για τον ΔΕΣΦΑ
Επισημαίνει ότι μία επένδυση ύψους 400.000.000 ευρώ και ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.
Τον κίνδυνο να ναυαγήσει η πώληση του 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ στην Αζερική εταιρεία φυσικού αερίου Socar επισημαίνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σε έξι ημέρες εκπνέει με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η δεύτερη παράταση της προθεσμίας της εγγυητικής επιστολής της SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ».
Επισημαίνει δε, ότι «για πολλοστή φορά στο τελευταίο τετράμηνο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός φθάνουν στο παρά πέντε, χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική και όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, απροετοίμαστοι».
Ο κ. Σκρέκας τονίζει, ότι «μια συμφωνημένη από το 2014 επένδυση ύψους 400.000.000 ευρώ και ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα».
Κλιμακώνοντας την επίθεση κάνει λόγο για «ιδεοληπτικές και επικίνδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης», οι οποίες -υπογραμμίζει- «διώχνουν μακριά τους πιθανούς επενδυτές, καθυστερούν έτοιμες από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ επενδύσεις,  υπονομεύουν την ανάπτυξη, εμποδίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και καταδικάζουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην ανεργία».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που δημοσίευσε το worldenergynews.gr (ΕΔΩ), η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με την Socar, οι οποίες έχουν αυστηρό χρονικό ορίζοντα την 30η Νοεμβρίου, καθώς τότε εκπνέει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει η Αζερική εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι αποφασισμένο να δώσει τέλος σε αυτή την ατέρμονη -όπως εξελίσσεται- διαπραγμάτευση, εάν η Socar δεν αποδεχθεί τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, για να κλείσει η συμφωνία.
Έτσι, εάν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά δε από την Βελγική Fluxys, στην οποία φαίνεται ότι έχει γίνει κρούση και βλέπει θετικά την προοπτική εξαγοράς του 51% του ΔΕΣΦΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης