Ευρώπη

Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές υποδομές για την πλήρη ασφάλεια εφοδιασμού της κοινής ενεργειακής αγοράς

Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές υποδομές για την πλήρη ασφάλεια εφοδιασμού της κοινής ενεργειακής αγοράς
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας
Εμπόδια στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας διαπιστώνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την αξιολόγηση της πορείας των ευρωπαϊκών πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των εκπομπών μέχρι το 2030 και το 2050.   
Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της παραγωγής και χρήσης ενέργειας, ως μέσω πολιτικής για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας ότι ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει το 79% των εκπομπών της ΕΕ.
Αναγνωρίζει, ακόμη, τη σημασία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ορισμένους παράγοντες που προκάλεσαν εμπόδια στην ολοκλήρωσή της.
Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:
1.    Τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη εφαρμόζουν το νομικό πλαίσιο
2.    Τις υποδομές που δεν μπορούν ακόμη να εξασφαλίσουν πλήρη ασφάλεια του εφοδιασμού σε μια ολοκληρωμένη αγορά
3.    Την προβληματική συνεργασία σε διασυνοριακά έργα, για παράδειγμα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας
Ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη μέλη κινούνται προς τους δικούς τους ενεργειακούς στόχους βρέθηκε, επίσης, κάτω από το μικροσκόπιο της έκθεσης.

Δυσκολίες στην υλοποίηση επενδύσεων

Οι ενεργειακοί έλεγχοι κατέδειξαν έλλειψη αποδοτικότητας και εμπόδια στις επενδύσεις.
Επιπλέον, πολλά κράτη μέλη δεν έχουν χρησιμοποιήσει όλη τη χρηματοδότηση της ΕΕ που διατίθεται για έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
Διαπιστώθηκε, επιπροσθέτως, ότι η σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας δεν αποτέλεσε προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό έργων ανανεώσιμης ενέργειας, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Δανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε ότι η μετάβαση προς τις μεταφορές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν λαμβάνει χώρα με επαρκή ρυθμό, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθεση με άλλους τομείς όπου οι εκπομπές έχουν μειωθεί, οι μεταφορές έχουν σημειώσει αύξηση, ιδιαίτερα από το 2014, όταν άρχισε η οικονομική ανάκαμψη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει σύντομα να αντιμετωπίσει αυτή την ανησυχία, με την πολυαναμενόμενη πρόταση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στις μεταφορές.
Ακόμη και αν οι πολιτικές της ΕΕ κατορθώσουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η έκθεση επισημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης