Τελευταία Νέα
Commodities

EIA: Ο άνθρακας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας το χειμώνα του 2016 στις ΗΠΑ

EIA: Ο άνθρακας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας το χειμώνα του 2016 στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί, ενώ του άνθρακα αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Ο άνθρακας προβλέπεται να ξεπεράσει το φυσικό αέριο ως η κυριότερη χρησιμοποιούμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το χειμώνα του 2016, ως αποτέλεσμα της αλλαγής της τιμής του φυσικού αερίου, αναφέρει σε έκθεσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).
Το φυσικό αέριο απέκτησε μεγαλύτερο μερίδιο από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ στον Απρίλιο του 2015 και κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 κατείχε μερίδιο 36% έναντι 31% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.
Το καλοκαίρι δε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, καταγράφηκε ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου, καθώς το κόστος έπεσε στα 21,30 δολάρια/MWh, σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με τον άνθρακα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η EIA, τώρα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τόσο, ώστε το κόστος παραγωγής και με τις δύο πηγές να είναι το ίδιο, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί, ενώ του άνθρακα αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Η ΕΙΑ εκτιμά, ότι η διαφορά στην τιμή θα ενθαρρύνει τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα στραφεί περισσότερο στον άνθρακα, ο οποίος προβλέπεται να είναι η κύρια πηγή καυσίμων και πάλι τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόβλεψη το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο τον Φεβρουάριο αναμένεται να φθάσει τα 31 δολάρια/MWh, περίπου 40% ακριβότερα από τον άνθρακα.
Μέχρι τα μέσα του 2017 πάντως, η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται σύμφωνα με την ΕΙΑ να μειώσει το μερίδιο του άνθρακα και του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης