Αναλύσεις

Το σχέδιο της ΕΚΤ για 100% κάλυψη με προβλέψεις των NPLs αφορά τα νέα προβληματικά δάνεια όχι τα παλαιά

tags :
Το σχέδιο της ΕΚΤ για 100% κάλυψη με προβλέψεις των NPLs αφορά τα νέα προβληματικά δάνεια όχι τα παλαιά
Θυμίζουμε ότι το coverage ratio NPLs είναι κατά μέσο όρο 69% - Με 74% στην Εθνική και 65% στην Eurobank σε σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων 71 δισεκ και 102 δισεκ. NPEs
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να διαθέσουν αρκετά μετρητά για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με προβλέψεις τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι το μέτρο για 100% προβλέψεις θα αφορά τα νέα προβληματικά δάνεια, αυτά που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και όχι αυτά που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.
Με βάση το Reuters οι τράπεζες της Ευρωζώνης συγκεντρώνουν επισφαλή δάνεια ύψους 1 τρισεκ. ευρώ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ισολογισμούς τους και περιορίζοντας το δανεισμό.
Η κεντρική τράπεζα έχει αγωνιστεί για χρόνια να εξαναγκάσει τις τράπεζες να μειώσουν αισθητά από τα λογιστικά τους στα βιβλία τους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή NPEs, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης και οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής.
Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες δύο χρόνια για να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου ακάλυπτου χρέους τους και τα 7 χρόνια για να καλύψουν το σύνολο του εξασφαλισμένου χρέους τους.
Ουσιαστικά θα απαιτηθούν 7 χρόνια ώστε οι τράπεζες να έχουν διενεργήσει προβλέψεις έως το 100% των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων τους.
Οι νέοι κανόνες ενδέχεται να πλήξουν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Στο σχέδιο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, οι τράπεζες αναμένεται να γνωστοποιούν τυχόν αποκλίσεις και θα πρέπει να εναρμονίζονται με τους εποπτικούς φορείς.

Ουσιαστικά οι τράπεζες έχουν προθεσμία 7 χρόνια για να καλύψουν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα

Σε παρούσες αξίες τι θα σήμαινε αυτό το μέτρο εάν εφαρμοζόταν εφάπαξ αρχές 2018 και για τα παλαιά προβληματικά δάνεια;
Διευκρινίζεται με σαφή τρόπο ότι η κάλυψη προβληματικών δανείων με προβλέψεις στο 100% ΔΕΝ αφορά τα παλαιά προβληματικά δάνεια.
Εάν θεωρητικά αφορούσε και τα παλαιά προβληματικά δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωνόντουσαν σε ζημίες 21 δισεκ. για τα προβληματικά δάνεια και περίπου 50 δισεκ. για τα NPEs.
Επειδή ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε παρούσες αξίες και εάν ληφθεί υπόψη ότι τόσο τα NPLs όσο και τα NPEs θα μειωθούν στα επόμενα χρόνια με βάση τις στοχοθεσίες των τραπεζών θα προέκυπτε μια ζημία 6 δισεκ. για τα NPLs και περίπου 18 δισεκ. NPEs.
Θυμίζουμε ότι το coverage ratio NPLs είναι κατά μέσο όρο 69%.
Με το coverage ratio NPLs στο 74% στην Εθνική και 65% στην Eurobank σε σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων 71 δισεκ και 102 δισεκ. NPEs.
Πάντως ένα τέτοιο μέτρο όπου η ΕΚΤ θα ζητήσει αύξηση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο 100% θα οδηγήσει σε γενικευμένη αύξηση των προβλέψεων και στα παλαιά δάνεια...οπότε δια αυτής της μεθόδου θα ασκηθούν πιέσεις λόγω νέων προβλέψεων.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης