Ενέργεια

H στρατηγική της Enel που στοχεύει σε δυναμική είσοδο στις ανανεώσιμες στην Ελλάδα

H στρατηγική της Enel που στοχεύει σε δυναμική είσοδο στις ανανεώσιμες στην Ελλάδα
Από τη Νότια Ευρώπη πλην της Ελλάδας όπου ετοιμάζεται να εισέλεθει, έχει επενδύσεις σε Ιταλία και Ισπανία.Επίσης σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική και Ρωσία.
Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της περιλαμβάνει η Barclays τον ιταλικό κολοσσό Enel που ετοιμάζεται να αναπτύξει επενδύσεις ατις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση ο ιταλικός όμιλος θα πετύχει μια αύξηση 10% στα περιθώρια κέρδους του στην χρήση του 2018.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Enel ανέρχεται στα 52,495 δισ με τρέχουσα τιμή μετοχής στο επίπεδο των 5 ευρώ και στόχο στο μετριοπαθές σενάριο τα 5,50 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση τα 6,4 ευρώ.
Η στρατηγική της Enel χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη, καθώς βασίζεται στια ανανεώσιμες πηγές και στα έξυπνα δίκτυα.
Υπογράφει συμβόλαια για project IRRs και πουλά ηλεκτρική ενέργεια σε ρυθμιζόμενους και μη πελάτες και commodities.
Από τη Νότια Ευρώπη πλην της Ελλάδας όπου ετοιμάζεται να εισέλεθει, έχει επενδύσεις σε Ιταλία και Ισπανία.Επίσης σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική και Ρωσία.
Yπογράφει συμβόλαια συνεργασίας με βάση το κακνονιστικό πλαίσιο με τις τοπικές αρχές κάθε αγοράς.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Euroactive ο πρόεδρος της Enel Φ.Σταράτσε τόνισε ότι, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα για μια σταδιακή μείωση στην παραγωγή και χρήση λιγνίτη.
Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Eurelectric για παύση των επενδύσεων σε μονάδες άνθρακα επειδή δεν υπήρξε ομοφωνία στο εσωτερικό της.
Όμως, θα αποσύρουν τον άνθρακα εκ των πραγμάτων, ασχέτως του αν θα υπογράψουν ή όχι την πρωτοβουλία»
Παράλληλα, η πρόοδος ήταν ταχύτερη στις ΑΠΕ από ότι περιμέναμε, οι οποιες κατέστησαν οι πλέον ανταγωνιστικές. Σήμερα είναι οι νικήτριες στη μάχη του κόστους ανά κιλοβατώρα.
Όσον αφορά τις παλαιές μονάδες σημείωσε ότι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει κάποια αξία στις παλιές μονάδες υπό τρεις όρους:
1. Να μην κατασκευάζονται οι νέες μονάδες. 2. Οι παλιές να λειτουργούν εφόσον είναι αποδοτικές. 3. Εναλλακτικά κλείσιμο των παλιών.
Στην Ιταλία σημείωσε, κοιτάξαμε προσεκτικά τις μονάδες μας και από τις 46 που είχαμε, κλείνουμε τις 23.
Πρόκειται για 13.000 μεγαβάτ που αντιστοιχεί σε 1,5 φορά την ηλεκτροπαραγωγική ισχύ της Ελλάδας.
Σήμερα εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας η προσφυγή του Περιβαντολλογικού Συλλογου στην περιοχή Καφηρέας, όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή του αιολικού παρκου της Εnel στην Ελλάδα, προυπολογισμού 330 εκατ ευρώ.
Στο τέλος του 2016 τα EBITDA του Ομίλου  διαμορφώθηκαν στα € 15,2 δισ., από € 15 δισ. την προηγούμενη χρονιά.
Το καθαρό εισόδημα, το οποίο χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του μερίσματος, αυξήθηκε κατά 12% σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Το μέρισμα για το 2016 ανερχόταν σε 18ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 12% σε σύγκριση με 16 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 37,6 δις. ευρώ.
Το 2016 η Enel σημείωσε ρεκόρ στην εγκατάσταση δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα έτος, υπερβαίνοντας το όριο των 2.000 MW.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, τον Δεκέμβριο του 2016 ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της βραζιλιάνικης εταιρείας διανομής Amajor, Celg Distribuição SA, η οποία διαθέτει περίπου 3 εκατομμύρια πελάτες.
Επιπλέον, η Enel ανέλαβε την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδονησία, το Μαρόκο, το Μεξικό, το Περού και τη Ζάμπια.
Σύμφωνα με το  στρατηγικό σχέδιο η ανανεώσιμη δυναμικότητα του Ομίλου θα φθάσει τα 46 GW περίπου έως το 2019, μέσω του νέου επιχειρηματικού μοντέλου "BSO" (Δημιουργία, Πώληση και Λειτουργία).
Σήμερα, το 46% της παραγωγής της Enel έχει μηδενικές εκπομπές, και θα φθάσει το 56% το 2019, με στόχο τη συνολική μείωση του άνθρακα του ενεργειακού μίγματος του Ομίλου μέχρι το 2050.
Παράλληλα η επιχείρηση προχωρεί σε επενδύσεις στην επέκταση της υποδομής δικτύου στην Ιταλία και στο εξωτερικό, ύψους  5,8 δισ. ευρώ το διάστημα 2017 και 2019

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης