Αναλύσεις

Berenberg: Τα ΕΛΠΕ ενδέχεται να οφείλουν 400-530 εκατ. ευρώ στο Ιράν

Berenberg: Τα ΕΛΠΕ ενδέχεται να οφείλουν 400-530 εκατ. ευρώ στο Ιράν
Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες που σχετίζονται με πληρωμές προς το Ιράν
Μεγάλες προκλήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την Beremberg, η οποία στην τελευταία της ανάλυση για τον όμιλο εκτιμά τις υποχρεώσεις του ομίλου έναντι του Ιράν.
Το έγκυρο διεθνές μέσο Platts, ανέφερε ότι στην αρχή του έτους οι οφειλές των ΕΛΠΕ προς το Ιράν ήταν 755 εκατ. δολάρια.
Επίσης, η Berenberg αναφέρει ότι τα ΕΛΠΕ αρνούνται να αποκαλύψουν την οφειλή τους προς το Ιράν, σε ακριβές ποσό.
Σύμφωνα πάντως με τα ΕΛΠΕ η αποπληρωμή που έχει λάβει χώρα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό έχει ρυθμιστεί να αποπληρωθεί στα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ έχει συμφωνηθεί με την κρατική ιρανική εταιρεία στηνοποία οφείλεται το χρέος να μην δημοσιοποιηθεί το ποσό αυτού.
Εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ επίσης σημειώνει ότι η οφειλή έχει ρυθμισθεί άτοκα και δεν ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.
Η Beremberg εκτιμά ότι τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να αποπληρώσει περί τα 400-530 εκατ. ευρώ προς το Ιράν, εκ των οποίων τα 270 εκατ. μέσα στο 2016, την ώρα που έχει σχηματίσει προβλέψεις για πληρωμή μόνο 140 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, υπό αυτό το πρίσμα δίνει την τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, με τη σύσταση να παραμένει hold (διακράτηση).

Ιστορικό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 100 δισ. δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται "παγωμένα" στο εξωτερικό μετά την επιβολή των κυρώσεων το 2012, αν και δεν είναι σαφές πόσα από τα κεφάλαια σχετίζονται με έσοδα από το πετρέλαιο.
Το Ιράν ζήτησε την επιστροφή των τελών πετρελαίου, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων το 2016.
Τον Μάρτιο, η Royal Dutch Shell κατέβαλε 1,77 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια) στην Εθνική Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου (National Iranian Oil Company), ενώ κι άλλες εταιρείες πετρελαίου έχουν αρχίσει να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με την Platts, η οποία επικαλείται τα στοιχεία της υπηρεσίας του υπουργείου πετρελαίου του Ιράν, τα Ελληνικά Πετρέλαια οφείλουν στο Ιράν περί τα 755 εκατ. δολάρια από τον Ιανουάριο του 2016, τα οποία αντιστοιχούν στα 7,5 εκατ. βαρέλια που εισήχθησαν από το Ιράν το 2012 (έτος κατά το οποίο επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στο Ιράν).
Όπως αναφέρει η Berenberg η εταιρεία δεν αποκαλύπτει το συνολικό οφειλόμενο ποσό, αν και δεν αρνείται ότι έκανε κάποια πληρωμή προς το Ιράν για το εισαγόμενο πετρέλαιο.
Μετά την έναρξη των αποπληρωμών το 2016, η Berenberg υπολογίζει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορεί ακόμη να οφείλουν την αποπληρωμή 400-530 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Μάλιστα η Beremberg επισημαίνει ότι αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων, η διοίκηση των ΕΛΠΕ σχημάτισε προβλέψεις 382 εκατ. ευρώ για τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου προς το Ιράν.
Το ποσό αυτό μεταφέρθηκε από τους πληρωτέους λογαριασμούς στον ισολογισμό της.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2016, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 242 εκατ. ευρώ, ή κατά 140 εκατ. ευρώ, διαφορά που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκθέσεις των ελληνικών ΜΜΕ ότι τα ΕΛΠΕ είχαν συμφωνήσει την αποπληρωμή χρέους προς το Ιράν ύψους 140 εκατ. ευρώ.
Υποθέτοντας ότι αυτή ήταν η μόνη πληρωμή αυτό το έτος, τα ΕΛΠΕ θα έχουν ένα οφειλόμενο ποσό ύψους 530 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Berenberg.
Την ίδια ώρα, όπως διαπιστώνει η Beremberg αμέσως μετά την επανέναρξη των αγορών ιρανικού πετρελαίου το 2016 από τα ΕΛΠΕ, παρατηρείται μια επιδείνωση των πραγματικών περιθωρίων (margins) του ομίλου στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016 (σε σύγκριση με το υπολογιζόμενο περιθώριο).
Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα ΕΛΠΕ είτε πληρώνουν υψηλότερα από την τιμή για το ιρανικό αργό (~20%) και / ή ότι τα ΕΛΠΕ αντισταθμίζουν τις οφειλές μέσω του οιονεί "αντιπραγματισμού", συναλλάσσοντας προϊόν για πετρέλαιο.
Όπως επισημαίνει η Berenberg τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις υποθέσεις. Λαμβάνοντας αυτές τις πιθανές ρυθμίσεις εκτιμάται ότι το ανεξόφλητο χρέος προς το Ιράν ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι υψηλότερο.
Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες που σχετίζονται με πληρωμές προς το Ιράν.
Σημαντικό μέρος των οφειλόμενων πληρωμών εξακολουθεί να βρίσκεται στους πληρωτέους λογαριασμούς (160-290 εκατ. ευρώ) ως το τέλος του 3ου τριμήνου του 2016.





Πώς μπορεί να λειτουργήσει η δυνατότητα ανταλλαγής;

Τα ΕΛΠΕ αγοράζουν σήμερα το 20% των πρώτων υλών από το Ιράν, ή περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως.
Η υποχρέωση προς το Ιράν (530 εκατ. ευρώ, υποθέτοντας ότι μόνο 140 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν) είναι ισοδύναμη με την αξία 10,5 bbls βενζίνης, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών αναμενόμενων πωλήσεων από τα ΕΛΠΕ το 2017.
Χρησιμοποιώντας πλοία με χωρητικότητα C1M bbls, τα ΕΛΠΕ θα μπορούσαν θεωρητικά να διακανονίσουν την υποχρέωσή τους προς το Ιράν σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Λόγω όμως του επιβαρυμένου ισολογισμού, η Berenberg εκτιμά ότι ο όμιλος δεν έχει την οικονομική ικανότητα για συναλλαγές αυτού του μεγέθους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, εκτιμά ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο έτη για την αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Ιράν.




Οι πληρωμές προς το Ιράν είναι στα επίπεδα των margins τώρα

Μετά την επανέναρξη των αγορών πετρελαίου από το Ιράν, η Berenberg παρατηρεί υποαπόδοση στην κερδοφορία των ΕΛΠΕ στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Μάλιστα, εκτιμά τέσσερις πιθανούς παράγοντες που μπορεί να έχουν ωθήσει προς τα κάτω τα περιθώρια:
• η τιμολόγηση ιρανικού αργού είναι πολύ λιγότερο ελκυστική
• η αύξηση της παραγωγής και οι υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το εμπόριο μεταξύ ΕΛΠΕ και Ιράν
• η μείωση του μεριδίου των εγχώριων πωλήσεων διύλισης διαβρώνουν τα περιθώρια, και
• η μείωση των όγκων στις διεθνείς λιανικές πωλήσεις των ΕΛΠΕ αναγκάζουν την εταιρεία να πουλήσει περισσότερο εκτός του δικού της δικτύου με μεγαλύτερες εκπτώσεις (discount).




Οι εκτιμήσεις της Berenberg για τα μεγέθη των ΕΛΠΕ



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης