Αναλύσεις

Moscovici και Dijsselbloem αναμένουν τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup 5/12

Moscovici και Dijsselbloem αναμένουν τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup 5/12
O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι είναι τεράστια απαίτηση να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα
Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016, αναμένουν ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Jeroen Dijsslebloem και ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, θα προγραμματιστεί έκτακτο Eurogroup στις 23 Δεκεμβρίου -όχι 19 Δεκεμβρίου που αρχικώς είχε αναφερθεί- ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί η τελική δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η οποία έχει σχεδόν 95% προετοιμαστεί από τον SSM σε συνεργασία με ΟΔΔΗΧ και ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem «αυτό θα επιτρέψει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος».
Όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι είναι τεράστια απαίτηση να ζητείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί έως την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, συνολική συμφωνία με την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, άφησε ο Pierre Moscovici, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης