Επιχειρήσεις

Βενεζουέλα: "Σιγή ιχθύος" για την πληρωμή ομολόγου 985 εκατ. δολ. από την PDVSA

Βενεζουέλα:
Ανησυχία για αθέτηση πληρωμής - Προβλήματα και από την χαμηλή ποιότητα πετρελαίου που εξάγει η PDVSA
Εντόνες ανησυχίες προκαλεί στην αγορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η διοίκηση της κρατικής πετρελαϊκής, δεν έχουν αναφέρει επίσημα εάν η PDVSA (Petróleos de Venezuela) θα πραγματοποιήσει την πληρωμή ομολόγου ύψους 985 εκατ. δολαρίων που λήγει αύριο Παρασκευή 26/10, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες για μία νέα αθέτηση πληρωμής.
Η αυριανή πληρωμή εγγυάται, κατά 50,1%, από την αμερικανική εταιρεία διύλισης Citgo, χωρίς ωστόσο καμία περίοδο χάριτος.
Επί του παρόντος, οι τιμές των ομολόγων της PDVSA συρρικνώνονται κατά 5,1%, στα 0,89 cents ανά δολαριο, ενώ το 2ετές κρατικό ομόλογο της χώρας υποχωρεί 3,1%, στα 0,43 cents ανά δολάριο.
Στις 12 Οκτωβρίου 2017, η PVDSA δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει τόκους ύψους 586 εκατ. δολαρίων, ωστόσο διαθέτει περιθώριο χάριτος 30 ημερών να αποπληρώσει το ποσό.
Το μεγάλο «τεστ» έρχεται στα τέλη Νοεμβρίου 2017, οπότε και πρέπει να αποπληρώσει δάνειο ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.
Ζήτημα  τίθεται και με την «φτωχή» ποιότητα στο πετρέλαιο που εξάγει η PDVSA  καθώς οι Ινδοί, Κινέζοι και Αμερικανοί πελάτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.
Τα παράπονα αφορούσαν φορτία με υψηλά επίπεδα νερού, αλατιού ή μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα διυλιστήρια.
Τα ζητήματα ποιότητας οφείλονται στην έλλειψη χημικών ουσιών και εξοπλισμού για τη σωστή επεξεργασία και αποθήκευση του πετρελαίου, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας και την επιβράδυνση στις εγκαταστάσεις παραγωγής της PDVSA, καθώς και στην ταχεία μεταφορά για να αποφευχθούν καθυστερημένες παραδόσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πριν λίγες ημέρες στο Reuters πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι παραπάνω προχώρησαν σε ακυρώσεις παραγγελιών ή απαίτησαν γενναιόδωρες εκπτώσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Nicolas Maduro καλείται να πληρώσει στους δανειστές της ομόλογα ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάνονται η αμερικανική Phillips 66, η οποία ακύρωσε παραγγελία 200 εκατ. δολαρίων, η ινδική Reliance Industries, ο κινεζικός γίγαντας -και καλύτερος πελάτης της PDVSA- China National Petroleum και η -επίσης κινεζική- PetroChina.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης