Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο… απόσπασμα τα προσχέδια των Κωδίκων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Γιατί αντιδρά η αγορά

Στο… απόσπασμα τα προσχέδια των Κωδίκων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Γιατί αντιδρά η αγορά
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, όσα προβλέπουν οι σχετικοί κώδικες που εκπονεί η ΡΑΕ περιορίζουν τον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος
Εντός του Νοεμβρίου προτίθεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας για την εφαρμογή του Target Model της ΕΕ στον τομέα του ηλεκτρισμού.
Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι διαβουλεύσεις - αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρισμού, δεν θα είναι μια απλή υπόθεση που μπορεί να διευθετηθεί σε διάστημα λίγων ημερών.
Άλλωστε αυτό έχει ήδη καταστεί σαφές από την… υπόγεια, όσο και υπαρκτή αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στην αγορά τα σχέδια Κωδίκων που εκπονεί η ΡΑΕ σε συνεργασία με τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος υποστηρίζεται από την εταιρία συμβούλων ECCO International στην προσπάθεια για την οργάνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ δεν έχει δώσει ακόμη επισήμως σε δημόσια διαβούλευση τους κώδικες λειτουργίας των τεσσάρων αγορών που προβλέπονται από το Target Model, δηλαδή της προ-ημερήσιας, της ενδο-ημερήσιας, της προθεσμιακής και της αγοράς εξισορρόπησης, ωστόσο τα προσχέδια έχουν προκαλέσει αναβρασμό.     
Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, η προσαρμογή στο Target Model θα πρέπει να λειτουργήσει εξυγιαντικά για την αγορά, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να οδηγήσει στη διαμόρφωση τιμών που θα αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση.

«Νοθεία» του ανταγωνισμού

Με βάση αυτούς τους κεντρικούς στόχους, ισχυρή κριτική δέχονται ήδη προβλέψεις που σύμφωνα με εκτιμήσεις «νοθεύουν» τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών των προβλέψεων είναι η πρόβλεψη «κατωφλίου προσφοράς» από τις μονάδες παραγωγής στην χονδρεμπορική αγορά.
Το «κατώφλι» αυτό που είναι το μεταβλητό κόστος των μονάδων προβλέπεται ήδη και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα πρέπει να πάψει να υφίσταται στο νέο καθεστώς προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος.
Επίσης μεταξύ των προβλέψεων των προσχεδίων των νέων κωδίκων είναι ότι οι προσφορές στην χονδρεμπορική αγορά θα γίνονται από κάθε μονάδα παραγωγής ξεχωριστά και όχι από το πορτφόλιο των μονάδων που έχει στη διάθεση του ο κάθε παραγωγός.
Αυτό όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυξάνει υπέρμετρα το κόστος της αγοράς, αφού σε περιπτώσεις αστοχίας κάποιας μονάδας, αυτή θα επιβαρυνθεί με κόστη αποκλίσεων όχι για μια, αλλά για τέσσερις αγορές.
Στην περίπτωση που οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα προσφορών με το πορτφόλιο των μονάδων τους, θα μπορούν ευκολότερα να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.
Πάντως οι τοποθετήσεις αυτές παραγόντων της αγοράς όπως φαίνεται είναι μόνο η αρχή ενός έντονου διαλόγου που αναμένεται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.         

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης